Abecedom do Zagreba

Zahvaljujući prijateljima iz SEE.cult i NKSS učestvujemo na izložbi „Abeceda nezavisne kulture“ u Zagrebu.


Abeceda

ABECEDA NEZAVISNE KULTURE

Izložba ‘Abeceda nezavisne kulture’, koja daje uvid u deo bogate istorije nekih od ključnih aktera nezavisnih kulturnih scena u Hrvatskoj, Srbiji i regionu, biće otvorena 6. oktobra u Galeriji Nova u Zagrebu, a obuhvata video intervjue sa umetnicima i organizacijama, kao i štampani materijal o njihovom dugogodišnjem delovanju.

U Showroomu Galerije Nova biće prikazani intervjui sa umetnicima i organizacijama koji su nastali u okviru saradničkog projekta “Abeceda nezavisne kulture” koji su tokom 2014. i 2015. godine realizovali Kurziv (Kulturpunkt.hr) i Kulturtreger (Booksa.hr) iz Zagreba i SEEcult.org iz Beograda.

Zastupljeni umetnici i organizacije su: Slaven Tolj (Dubrovnik/Rijeka), Siniša Labrović (Zagreb), Mladen Stilinović (Zagreb), Damir Bartol Indoš (Zagreb), Ana Hušman (Zagreb), Marko Tomaš (Mostar), Marko Brecelj (Kopar), BADco. (Zagreb), Teatar Mimart (Beograd), Remont (Beograd), Expeditio (Kotor), Za Druga (Petrovac), Centar za kulturnu dekontaminaciju (Beograd), Dah teatar (Beograd), Tač.ka (Prijedor) i Led art/Šok zadruga (ex Art klinika, Novi Sad).

Na izložbi, koju Kurziv organizuje u saradnji sa kolektivom Što, kako i za koga (WHW), rad i delovanje aktera video intervjua propraćeni su štampanim materijalima koji će posetioci moći da razgledaju i koriste u čitaonici.

Posetioci imaju i mogućnost da donesu materijale o nezavisnoj kulturnoj sceni koji će biti pohranjeni u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture, smeštenom u književnom klubu Booksa u Zagrebu.

Intervjue realizovane u sklopu projekta “Abeceda nezavisne kulture” moguće je naći na portalima Kulturpunkt i SEEcult.org, kao i na Vimeo kanalu Kulturpunkta i YouTube kanalu portala SEEcult.org

Autori intervjua su novinarke Matija Mrakovčić, Vesna Milosavljević, Janja Sesar i Antonija Letinić i snimatelji, montažeri i redatelji Kyril Rubinstein, Ivan Slipčević, Milan Nešić, Marija Aranđelović, te ZMUC – Zemunski mali umetnički centar.

Projekat “Abeceda nezavisne kulture” započeo je portal Kulturpunkt.hr 2009. godine, dokumentujući nezavisnu kulturnu scenu sprovođenjem otvorenih razgovora i dubinskih intervjua sa protagonistima u Zagrebu i drugim gradovima u Hrvatskoj, a krajem 2011. godine sa udruženjem Kulturtreger, koja vodi klub Booksa, otvoren je i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, koji deluje kao mesto prikupljanja, obrade, katalogizacije, očuvanja, digitalizacije i prezentacije raznolike građe proizvedene na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj. Tokom 2014. i 2015. godine, Kurziv i Kulturtreger ostvarili su saradnju sa udruženjem SEEcult.org iz Beograda, izdavačem istoimenog portala za kulturu Jugoistočne Europe, u sklopu kojeg je arhiv usmene povesti proširen nizom video intervjua sa umetnicima i organizacijama iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Dokumentovanje nezavisne kulturne scene biće nastavljeno i u 2016. godini.

Projekat “Abeceda nezavisne kulture” podržali su: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Balkan Arts and Culture Fund (BAC), ministarstva kulture Hrvatske i Srbije i Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport.

Izložba u Galeriji Nova biće otvorena do 17. oktobra.

Izložba „Abeceda nezavisne kulture“ gostovaće nakon Zagreba u nekoliko gradova u Hrvatskoj.


Tekst je preuzet sa internet portala SEEcult.org