Darko Vukić: Hactenus

U utorak, 16. aprila u Centralnoj galeriji Šok zadruge otvorena je izložba Darka Vukića pod nazivom „Hactenus“.

Identities are plot holes of someone else’s curriculum vitae (course of life)
Reza Negarestani

Hactenus sa navedenim citatom predstavlja produžetak poigravanja sa načinom predstavljanja i prikazivanja određenjih teorijskih prizora ilustrovanih na njenoj margini sa fikcijom.

Izložba se izvodi kao svojevrsna instalacija – kompleks dokumenata – objekata. Crteža (i onih aplikabilnih za staklo). Zamisao postavke ujedno je i zamisao posvete radova, poput uveličanih razglednica, u ovom slučaju američkoj umetnici Kristen Alvanson, od koje sam neke radove i citirao. Citati nisu dosledni, oni su specifične parafraze nastale u odsustvu poznavanja određenih elemenata pri aproprijaciji, kao što je crtež izveden arapskim pismom. Izložba bi u tom smislu bila soba koja kompilira vizuelne sklopove kao predstave nad kojima se mogu kontemplirati neke od ideja koje zahvataju savremeni modusi likovnog oblikovanja. Kao što to čini Plastic Fantastic u svojim nastupima, izložbama i spekulativnim fikcijama koje sprovodi. Karater konceptualizacije kroz asamblaž navodi me na razmišljanje i o Educational Complex-u Majka Kelija (Mike Kelley).

Darko Vukić (1992). Vizuelni umetnik, diplomirao Slikarstvo i Transmedijska istraživanja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2016. godine, u klasama profesora Dejana Grbe i Milete Prodanovića. Trenutno je na postdiplomskim studijama na istom fakultetu. Bavi se tekstualnim eksperimentacijama, poput teorijske-fikcije, pored toga i načinom na koji se ti tekstovi mogu vokalno izvesti kroz softversku transformaciju u halucinatorno-prostornu soničnu instalaciju pod nazivom Fables. Svoje tekstove i vizuelne intervencije objavljuje u katalozima i časopisima. Kurator Prosthetic paviljona trećeg izdanja The Wrong bijenala digitalne umetnosti 2017/18. Aktivno izlaže i predstavlja svoje radove i na festivalima ekspeimentalnog filma i animacije u zemlji i inostranstvu, za koje je dobio i visestruka priznanja.