ŠOK ZADRUGA U NIŠU

plakat_dopunski casovi iz crtanja_sok zadruga_nis2016U petak, 19. avgusta 2016. godine u 19 sati biće otvorena izložba Šok zadruge „Dopunski časovi iz crtanja” u Galeriji savremene likovne umetnosti – Paviljon u Tvrđavi u Nišu.


U MEĐUVREMENU

Dijalog se u istoriji zapadne kulture, najpre u filozofiji pa onda i kao sastavni deo političkih veština, ponajpre vezuje za Sokratovo ime. Njegovo umeće postavljanja pitanja, raz-govora (zabeleženo u Platonovoj izvedbi) postalo je slavno kao jedinstveni primer majeutike, babičke veštine koja pod njegovim pouzdanim vođstvom sagovornika dovodi do istine. Do istine! Ta izvesnost danas zvuči gotovo romantično. U međuvremenu istina se fragmentirala, umnožila, istanjila se i izgubila svoj sjaj. Postala je promenljiva i prilagodljiva. Gotovo izlišna. Ipak metoda je ostala.

Povlašćeno mesto dijaloga je jezik.

Možemo li razgovarati, prepirati se i sporazumevati izvan jezika?

Dopunski časovi crtanja kao prauzor budućeg, višegodišnjeg projekta saradnje sa različitim društvenim grupama pod nazivom Na istom zadatku, započeti su u Art klinici 2005. godine. Najpre formulisani kao kreativno utočište za „umetnike – beskućnike” započeli su dijalog koji će se tokom narednih deset godina više puta obnavljati, uključujući „sagovornike” različitih provenijencija i rastežući stručno-umetničke okvire, bilo da su slobodno vođeni ili tematski izazvani egzistencijalnim ili aktuelnim umetničkim/društvenim/političkim pitanjima.

Prostor za dijalog je zajedničko platno a metoda i alati crtački. Razgovor se zbiva izvan jezika. Njegov mentalni prostor uokviruju istorija kulture i umetnosti, pojedinačna iskustva, svetovi života i lične mitologije, kao i aktuelni društveni i politički horizont. Dugovečnost ovog razgovora („nikad dovršen crtež“), otvorenost za tematsko preformulisanje i kontingentno saradničko okupljanje, štaviše dragovoljnost da se u njemu učestvuje, pokazuju da je i mimo jezika moguć kreativni susret i razmena, dijalog u najboljem smislu.

Iako lišen Sokratovog nadzora, ovaj dijalog vođen drugim sredstvima, mogao bi biti daleki potomak njegove (sada zajedničke, uzajamne) majeutičke veštine.

Silvia Dražić


Izložbi će prethoditi akcija PUBLICI NA NOGE, tj. RASPRODAJA UMETNOSTI u jutarnjim časovima na pijaci „Tvrđava” (ul. Đuke Dinić 4, Niš).

Save

Save

Save

Save