SCEN: SUOČAVANJE

suocavanjeU subotu, 27. maja 2017. godine, u okviru 62. Sterijinog pozorja, otvorena je izložba umetničkih radova studenata II godine doktorskih studija Scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pod nazivom „Suočavanje.

Ovom prilikom Šok zadruga ugostila je šest autorki i autora: Mariju Lipkovski Barnu, Sofiju Mitrović, Darinku Mihajlović, Draganu Pilipović, Vladimira Savića i Dejana Todorovića, odnosno prezentovala njihove umetničke radove u okviru prostora Centralne galerije.

Izložbu možete pogledati do petka, 2. juna 2017. godine, kada će sve prisutne sa postavkom upoznati njene autorke, autori i kustoskinje od 18 časova.


Rad Suočavanje koncipiran je kao izložba šest pojedinačnih autorskih radova iz oblasti scenskog dizajna, objedinjenih u višemedijsku sajt-specifik prostornu instalaciju. Kao polazište za umetničko istraživanje i uspostavljanje zajedničkog narativa ustanovljen je niz individualih tema inspirisanih bajkom Olovni vojnik Hansa Kristijana Andersena. Pojedinačni umetnički izrazi mogu biti okarakterisani i kao svedočenje o ličnom sukobljavanju sa temom koja je autentičan teret samog autora, sa krajnjim ciljem da se kroz buđenje osećaja o svakom od prikazanih suočavanja probudi novo osećanje kojim će se razviti svest o težini kolektivne borbe. Suočavanje se, ovde, pre svega odnosi na proces uspostavljanja novog stava prema ključnim odrednicama sopstvenog života, a utemeljenje pronalazi u intimnom pretresanju baš onih odluka, dilema, strahova i sećanja čiji je direktan uticaj inicirao potrebu za ovakvim suočavanjem. Zajednički narativ nastao je kao rezultat procesa umetničkog istraživanja u kome su autori, paraleleno sa nastankom individualnih poetika, razvijali svest o kolektivnom poetskom iskazu. Sredstva upotrebljena u realizaciji rada razlikuju se u odnosu na poetičke ideje i namere svakog od autora, a forme radova uslovljene su prostornim karakterom galerije Šok zadruge.

Suočavanje čini šest autorskih iskaza:
Strašno je živeti u svetu koji nestaje (Marija Lipkovski Barna)
Subjekcija/Konture (o)sećanja (Darinka Mihajlović)
Sloboda slobodne volje?! (Sofija Mitrović)
Obesity – Obesi ti (Dragana Pilipović)
Ko te jebe, trpi! (Vladimir Savić)
Vidljivo ništa (Dejan Todorović)

Izožba je realizovana kao sintezni projekat studenata druge godine doktorskih umetničkih studija scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, i ishod je rada na četiri nastavna predmeta: Nove prakse u dizajnu prostora, Nove prakse u dizajnu vremena, Nove prakse u dizajnu vizuelne slike i Nove prakse u dizajnu zvučne slike.

Predmetni nastavnici: Jelena Atanacković Jeličić, Ivan Pravdić, Marko Lađušić i Zoran Maksimović

Kustosi: Tatjana Dadić Dinulović i Jelena Atanacković Jeličić

Save

Save

Save