DIAPROJEKTOR: PROSTORNI MEHANIZMI

Prostorni mehanizmi 2_DIAPROJEKTORU nedelju, 27. maja 2018. godine u Centralnoj galeriji Šok zadruge otvorena je gostujuća izložba u okviru pratećeg programa 63. Sterijinog pozorja „Prostorni mehanizmi“ studija Diaprojektor iz Hrvatske.


Izložba naziva Prostorni mehanizmi, predstavit će izbor scenografskih radova studija diaprojektor. Superponiranjem dramskog teksta i konceptualiziranog crteža otvara se mreža njihovog usporednog čitanja. Konceptualizirani crteži prikazuju apstrahiranu prostornu ideju kao mehanizam sa naglašenom vremenskom komponentom scenografskih promjena. Printane stranice dramskih tekstova čine mrežu iz koje oni izviru i u kojoj operiraju.

Video rad Prostor pregovora nastao u okviru nacionalne postavke Srbije na 13. Praškom kvadrijenalu, kustoskinje Mie David, prikazuje scenografije kao fizički rezultat pregovora, mjesto preklopa specifičnih znanja pojedinih područja i stvaranja novih, koja se upisuju u njen konačni integralni oblik. (Sa)gledan unatrag u rewind modu, proces nastanka scenografije čini vidljivim operativne logike istog od početne ideje odnosa teksta i prostornog koncepta, koji je ovom izložbom uvećan i izložen.


diaprojektor (Zagreb, 2002) osnovale su arhitekte Ana Martina Bakić (Minhen, 1974) i Ivana Knez (Zagreb, 1974). Deluju u području scenografije i savremene arhitekture. Autorke su više izvedenih scenografija i arhitektonskih realizacija. Ana Martina i Ivana diplomirale su na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Ana predaje Crtanje na Arhitektonskom fakultetu, a Ivana, koja je doktorirala Scenski dizajn na Univezitetu umetnosti u Beogradu, predaje Scenografiju na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Među njihovim najznačajnijim scenografijama su predstave „Grmače“ (Eurokaz, Zagreb), „Tri jednočinke“ (Muzički bijenale Zagreb i HNK u Zagrebu), „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ (HNK u Zagrebu) i „Zločin i kazna“ (DK Gavella, Zagreb) za koje su dobile stučna priznanja i nagrade. Bave se medijem prostora i kroz interdisciplinarni diskurs savremene arhitekture i scenografije istražuju njegovu aktivnu poziciju u savremenom društvu. Pored radova u području scenografije, ostvarile su niz arhitektonskih realizacija, dizajna izložbi i enterijera.


Organizatori:
Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Odsek za umetnost i dizajn;
MMC Led art, Novi Sad


Izložbu možete pogledati do 3. juna 2018.