Šok junior

Šok junior“ je nova je programska linija „Šok zadruge“, aktuelnog modela delovanja Multimedijalnog centra „Led art“ koji je započet 2012. nakon eutanazije „Art klinike“. Kao fizičko mesto, „Šok zadruga“ pokušava da izmeni postojeću paradigmu umetničkog delovanja pre svega na lokalnom nivou – grad Novi Sad – iskušavajući nove oblike zajedništva i saradnje kroz jednu vrstu in-vivo eksperimenta.

Grupu juniora čine četiri mlade autorke iz Novog Sada: Lidija Krnjajić, Sofija Kamasi, Zita Arđelan i Adrienn Ujhazi. Trenutno su na trećoj i četvrtoj godini osnovnih i master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. One su proteklih nekoliko godina ispratile više izložbi, projekata i događaja u Art klinici i Šok zadruzi. Prevodeći višegodišnje prisustvo u aktivnu saradnju, ove autorke organizuju prvi zajednički projekat koji bi mogao da otvori novu perspektivu za mlade autorke i autore okupljene oko Šok zadruge. Zbog realizacije projekta uspostavljena je saradnja sa kafe-knjižarom
„Bulevar Books“ – novootvoreni izložbeni prostor „Šok stepenište“ nalazi se unutar same knjižare, između dva sprata.

Šok junior: Lidija Krnjajić, Zita Arđelan, Adrienn Ujhazi i Sofija Kamasi

Idejni okvir i cilj izložbenog programa jeste da se likovnim sredstvima istaknu i preispitaju egzistencijalni problemi i moralne dileme čoveka u savremenom društvu, pre svega u odnosu na životnu sredinu, njeno beskrupulozno razaranje ali i očuvanje. Bavljenje ovom problematikom zaokupilo je kako političke programe tako i mnoge oblasti ljudskog znanja, prirodne i humanističke nauke, i ne manje i samu umetnost koja različitim umetničkim strategijama ukazuje na urgentnost delovanja.

Autorke ove akcije, nalazeći lične vizure i alate, različitom upotrebom likovnih medija izražavaju razumevanja i viđenja vlastitog prirodnog okruženja. Svaka od njih će, tokom tromesečnog angažmana, imati priliku da predstavi svoj rad u obliku samostalne izložbe. Prateći materijal izložbe biće brošura-katalog koji će se potom uvrstiti u knjižicu izlagača. Posle osam meseci, program se nastavlja uz očekivanje da se u njega uključe novi, mladi i ambiciozni autori i autorke.

Cilj ove umetničke akcije je da se kroz kreativno stvaralaštvo i različite umetničke vizure promoviše i bez cenzure prikaže naša priroda kao i okruženje.

Adrien Ujhazi