Lidija Krnjajić: Disanje

Od decembra 2018. do marta 2019. u okviru prostora „Šok stepenište“ postavljena je izložba grafika Lidije Krnjajić pod nazivom „Disanje“.

U seriji grafika „Disanje“ ova mlada umetnica prikazuje lično istraživanje tehnike linogravure i litografije. U radovima štampanim kombinovanom tehnikom nalazi sopstveni vizuelni izraz koji se predstavlja kao pulsiranje živog organizma. Segmenti gestova i strogih linija skreću pažnju na spontani, ritmički i mehanički proces. Kroz simboliku organa za disanje, Lidija teži da stavi akcenat na kolektivnu supresiju u današnjem društvu.

Lidija Krnjajić je rođena 1995. u Novom Sadu. Završila je srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“, trenutno je student treće godine osnovnih studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, studijski program – Grafika, u klasi profesora Zvonka Tilića. Do sada je svoj rad prikazala na brojnim zajedničkim izložbama i na jednoj samostalnoj izložbi crteža u okviru projekta prof. Biljane Jevtić u galeriji „Hol“ Akademije umetnosti u Novom Sadu. Učestvovala je na nekoliko radionica i u XI grafičkoj koloniji „Sofija“ u Bogdancima, Makedonija. Aktivno volontira u „Šok zadruzi“.