Nikola Džafo: Umetnik s odmora

Nikola Džafo„Umjetnik može sve“ odgovor je Nikole Džafa na pitanje „Može li se umetnik odmoriti?“ povodom njegovog gostovanja u okviru projekta „Umjetnik na odmoru“ od 9. do 17. jula 2017. godine. „Napravio sam dva kvalitetna istupa“ dodaje „susret sa Silviom Labinjanom kojeg sam video posle 40. godina i upriličio sam izložbu u njegovu čast i tri ledena pojasa „Puj Spas Za Sve Nas“ koje smo postavili na Spomenik palim Partizanima – za poginule  Partizane u borbi za Poreč…“


„Puj Spas za sve nas“ i „Nakon 40 godina“ novosadskog umjetnika Nikole Džafo

Jedan od sudionika ovogodišnjeg izdanja projekta „Umjetnik na odmoru 2017. / Valamar“, Nikola Džafo, izveo je umjetničku akciju u Poreču.

Nikola Džafo u svojoj umjetnosti djeluje vrlo izravno i aktivistički, komentirajući situaciju s kulturom u svome okruženju i zalaže se za umjetničko dostojanstvo. Djeluje putem performansa, akcija, objekata, instalacija, slika, umjetničkih intervencija i javno istupa za pitanja kulture.

Idejni je začetnik grupe Led Art, subverzivne gerilske umjetničke grupe koja djeluje od 1993. i koja je ostvarila više od 30 projekata. Džafo je suosnivač Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (1995.) i Multimedijalnog centra “Led art” u Novom Sadu (2000.). Iste godine, u podrumu u ulici Grčkoškolska 5 u Novome Sadu, pokreće Art kliniku. Ideja projekta Art klinike jest da umjetnost može mijenjati i liječiti svijet. Nakon završetka, „eutanazije“, Art klinike u 2013., pokreće Šok zadrugu na istim etičkim principima.

Nakon 40 godina - Sarajevo 1977. - Poreč 2017., susret Nikole Džafe i Si...Dolaskom u Poreč napravio je i svoju akciju susreta „Nakon 40 godina – Sarajevo 1977., Poreč 2017.“, u kojoj je upriličen susret, nakon 40 godina, sa Silviom Labinjanom, umjetnikovim prijateljem iz razdoblja služenja obaveznog vojnog roka u Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Susret je upriličen uz jednodnevnu izložbu dokumentacije.

Nikola Džafo - Puj spas za sve nas, Poreč 2017Uz ovo, Nikola Džafo je izveo jednu od svojih umjetničkih akcija. Akcijom postavljanja triju zamrznutih „pojasa za spašavanje“ na jedan postavljenih javnih spomenika palim borcima u Poreču, umjetnik je svratio pažnju na aktualnu političku temu – spomenike kao mjesta obilježavanja i podsjećanja na borbu protiv fašizma. Ne govoreći izravno u političkome kontekstu, spomenici s vremenom postaju samo objekti pored kojih se prolazi, bez onih značenja koja su imali u vremenu kada su postavljeni. Ovom akcijom u kojoj se ovi pojasevi za spašavanje polako otapaju, stavlja se pažnja i javnost se navodi da ponovno obrati pažnju na njih. Kao i svojevrsni „memento mori“, zamrzavanje je podsjetnik i na hibernaciju – čekva se na ponovno oživljavanje, to jest, na ponovno osvrtanje na ono što je godinama postavljeno i čeka. Naslov rada dolazi iz popularne fraze, često ponavljane, koja se koristi i u dječjim igrama i kao poštapalica u govoru – „Puj Spas za sve nas“.

Nikola Džafo jedan je od sudionika projekta „Umjetnika na odmoru 2017. / Valamar“ koji se organizira od 2012. g., u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde, Kolekcije Marinko Sudac i u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera d.d.

Nakon umjetnika Kena Friedmana i Miroslava Pavlovića, i sada Nikole Džafe u Valamaru će, ljetovati i umjetnica s berlinskom adresom, Tanja Ostojić, koja je veliku pažnju privukla 2005. svojim radom „Nakon Courbeta, L’Origine du monde“, ili neformalno nazvan „Gaćice EU“, u svojim radovima komentira odnos Zapada i Europe prema ženama i migrantima. Poljski umjetnik Józef Robakowski jedan je od najvažnijih umjetnika koji se od 60-ih godina bavi eksperimentalnim filmom, uz konceptualnu fotografiju, instalacije, objekte, crteže. Razvitkom koncepta samog projekta „Umjetnik na odmoru“, sudjelovat će i Boris Buden – jedan od najvažnijih filozofa i teoretičara kulture današnjice. Uz ove umjetnike, na projektu je i francuski umjetnik Adrien Sina, uz povjesničare umjetnosti Ješu Denegrija i Saru Wilson iz londonskog Courtauld Institute of Art.

Izložbe u sklopu projekta u porečkoj galeriji Zuccato, „Radomir Damnjanović Damnjan – Slike, 2009. – 2012.“ otvorena je do 29. srpnja 2017.

Dorotea Fotivec
Institut za istraživanje avangarde


Neformalni kraći rezime umetnika, tek pristigog s odmora, završava sa „Sunce me je  poslužilo i gosp. Sudac je bio vr. sjajan domaćin“, a „ostalo u živo“.

Hvala Dorotei Fotivec ispred Instituta za istraživanje avangarde na informacijama o projektu „Umjetnik na odmoru 2017. / Valamar“ i Nikoli Džafu na neformalnim odgovorima.