VAŠTAG VENDEL: ČIST UMETNIK

Čist umetnikPerformans Vaštag Vendela pod nazivom „Čist umetnik” biće održan u utorak, 13. oktobra 2015. godine u 19 časova u prostoru galerije Šok zadruge.


Čist umetnik pojam koji je veziv i ima šire shvatanje ove potrebe koja se reflektuje na stanje svesti. Gde se ne pobuđuju samo zahtevi visoke kulture, već i norme svakodnevnosti.

Performans izaziva realni vizuelni doživljaj umetnikovog stvaranja, a čiji je identitet uslovljen delovanjem u prostoru dostupnom javnosti gde (ne)prijatno osećanje podrazumeva umetnički suficit. Delovanje u galerijskom prostoru koji istovremeno postaje sfera javnosti i privatnosti u kojem granica više ne postoji, autor kroz poziciju, situaciju i čin komunicira sa zvaničnim i objektivnim dešavanjima.

Takođe, razgraničava liniju između svakodnevnice koja se može uzeti u obzir kao refleks umetničkog delovanja koji se u savremenom svetu potpuno izjednačio sa bilo kojim zanimanjem ili funkcijom. Doveden do tačke da praktično ne znači ništa ili ne razgraničava umetnika od bilo koje osobe, čoveka ili publike. U tom smislu gde ljubav prema telu potiče iz sopstvenog senzibiliteta sa činjenicom da se o njemu brine, kroz fizičku i duhovnu potrebu. Gde sam čin izvođenja ovog performansa predstavlja način odnosa, postupka i apsurda koji umetnika čini čistim.

Vaštag Vendel