Jovana Budošan: Rad bez pokrića 2.0

U utorak, 5. decembra 2017. godine u Centralnoj galeriji Šok zadruge filozofkinja Silvia Dražić otvorila je izložbu Jovane Budošan pod nazivom „Rad bez pokrića 2.0“.


Rad bez pokrića 2.0 (ili Ima dva)

Opet „Rad bez pokrića“?

Prvu izložbu pod nazivom „Rad bez pokrića“ realizovala sam krajem 2012. godine u Galeriji „Šok“ u Grčkoškolskoj ulici, odnosno eutanaziranoj „Art klinici“. U okviru nje, izložila sam crteže koji su kao polaznu tačku imali čistu umetničku praksu, za koju sam smatrala da sebe nije društveno opravdala. Za naziv sam uzela tekst sa jednog od izloženih radova „Rad bez pokrića (napomena: gledanjem ovog rada nemate nikakvu garanciju da ste dobro potrošili vaše vreme)“ u kom Vas, kao posmatrača, obaveštavam da ne treba da budete sigurni da je ono što gledate osnovano po bilo čemu, tj. da Vam ni ja (kao autorka), niti iko drugi (Galerija, obrazovni ili neki drugi sistem.), može garantovati za ono što gledate u tom trenutku.

Najzad rad

Radovi koje izložem u Centralnoj galeriji Šok zadruge nastali su u periodu od kraja 2013. do kraja 2017. godine, odnosno tokom mojih trudnoća i porodiljskih odsustava. Stičem utisak da su društvene okolnosti slične, pa odlučujem da nastavim svoju umetničku praksu „bez pokrića“. Ipak, nastajući u  jednom među-vremenu ovi radovi imaju vlastitu duševnu, mentalnu i ekspresivnu dinamiku.

Jovana Budošan


Postavku ove izložbe možete pogledati do 14. decembra, od 12.00 do 18.00 časova, a uz prisustvo autorke od 17.00 do 18.00 časova.

Dodajemo i da je ovo još jedna u nizu izložbi autorki i autora okupljenih oko Šok zadruge, a u okviru intenzivnog programa objedinjenog pod nazivom „Završni udarac“. Svaka je izložba prodajna, a ulaz slobodan.