Umetnički kolektiv Petar Drapšin: Otvaranje izložba

U utorak, 11. septembra 2018. od 19.00 u Centralnoj galeriji Šok zadruge svoj „Prototip 1“ predstaviće Umetnički kolektiv „Petar Drapšin“.


Umetnički kolektiv „Petar Drapšin“ Vas poziva na „Otvaranje izložbe“

U Centralnoj galeriji Šok zadruge 11. septembra sa početkom u 19 časova, predstavićemo funkcije i dizajn našeg novog proizvoda: „Prototipa 1“. Pored predavanja koje taj uređaj smešta u istorijsko-umetnički kontekst, biće priređen i prigodan umetnički program nastao njegovim korišćenjem.

„Prototip 1“ je multifunkcionalan. Istovremeno je muzički instrument, generator vizuelnog sadržaja i po samom svom dizajnu, algoritamsko umetničko delo. „Prototip 1“ je nastao kao savremena implementacija sinteze Livingstonove harfe i afričkog instrumenta lupembea, u svrhu generisanja random vrednosti pogodnih za pokretanje algoritma.

Pojednostavljeno rečeno, senzorima se registruju fizički nadražaji, zatim ih uređaj reinterpretira i kao rezultat se emituje određeni audio-vizuelni sadržaj. Uređaj se kontroliše upumpavanjem vazduha i u zavisnosti od količine i snage, senzori registruju drugačije vrednosti. Samo upumpavanje može da se vrši drugim aerofonim instrumentom pri čemu nastaje svojevrstan duet čoveka (muzičara) i mašine, ili pak može da se upumpava direktno iz pluća bez posredničkog instrumenta.

Biografija: umetnički kolektiv „Petar Drapšin“ je osnovan 2014. godine sa ciljem da okupi stvaraoce različitih sfera interesovanja koji teže da ogole uobičajene mehanizme stvaralaštva sa pozicija potpuno trezvenog promišljanja pobuda, realizacije, prezentacije i tumačenja umetničkog delovanja. Ime potiče od trenutnog mesta okupljanja i delovanja kolektiva koje se nalazi u prostorijama nekadašnje istoimene fabrike, u danas tzv. Kineskoj četvrti.

Članovi kolektiva:
Dunja Crnjanski
Adriana Sabo
Frosina Dimovska
Lazar Ćurčić
Danilo Šainović
Filip Đurović
Milan Milojković
Branko Latinčić
Aleksa Zrnić