Odabrani Perspektivni 13

Perspektive13_izbor 1Žiri projekta “Perspektive” odabrao je 13 studenata na ovogodišnjim završnim izložbama Akademije umetnosti Novi Sad i Fakulteta likovnih umetnosti Beograd, koji će se javnosti predstaviti na izložbi “Perspektive 13” u decembru 2014. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Na samoj izložbi žiri će odabrati i najperspektivnijeg mladog umetnika, koji će uz drugo i trećeplasiranog umetnika, uz produkcijsku podršku, steći pravo da samostalno izlaže u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Takođe, svi izabrani perspektivni imaće mogućnost na samostalnu izložbu u Šok galeriji tokom 2015. godine. Osim u Novom Sadu, izložba “Perspektive 13” gostovaće i u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici.

Izbor „Perspektive 13“

Akademija umetnosti Novi Sad: Bojana Radenović, Dejan Jankov, Irena Mirković, Klaudio Kračun, Marija Kovač, Srđan Đurić.

Fakultet likovnih umetnosti Beograd: Antonia Božanić, Antonije Burić, Luka Tripković, Magdalena Pavlović, Maja Đorđević, Miodrag Samardžić, Tijana Radenković.

Perspektive13_izbor 2

Ove godine žiri projekta “Perspektive” birao je mlade umetnike bez dosadašnjeg strogog okvira ‘jedan student po odseku’ i tako ostavio mogućnost kritičkog promišljanja bez ograničenja na medij. U tom svetlu izabrano je nekoliko studenata sa istih odseka, dok neki odseci nisu ušli u izbor. Žiri je odlučio da ove godine učini i mali presedan, te je tako mesto u izboru za “Perspektive 13” zavredeo i student sa novosadskog departmana Dramskih umetnosti; departman koji do sada nije imao vidljivost u projektu. Odabir umetnika u Novom Sadu vršio se u sklopu završne izložbe Akademije umetnosti sa postavkama u Galeriji Matice srpske, Galeriji Rajka Mamuzića, Šok galeriji kao i na izložbama “Retrospektiva Razlika”u MSUV i “Razlike” u SKCNS (“Fabrika”). Odabir u Beogradu vršio se na tri adrese Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu: Rajićeva 10, Vojvode Putnika 67 i Mila Milunovića 1.

Žiri je radio u sastavu: Silvia Dražić (filozofkinja i teoretičarka rodnih studija), Milan Nešić (umetnik), Sanja Kojić Mladenov (kustoskinja i direktorka MSUV), Andrea Palašti (umetnica i kustoskinja Šok galerije), Nikola Džafo (umetnik), Marija Kostić (dizajnerka), Vesna Grginčević (kulturna poslenica), Predrag Terzić (umetnik), Selman Trtovac (umetnik), Svetlana Subašić (kustoskinja Muzeja Srema), Vuk Vučković (umetnik).

Perspektive13_izbor 3Izbor u sklopu projekta “Perspektive” zastupa ideju promovisanja najmlađih članova savremene umetničke scene Srbije, onih koji izlaze iz okrilja akademija u cilju umrežavanja sa lokalnim institucijama kulture. Tokom trinaestogodišnjeg postojanja projekat “Perspektive” promovisao je više od sto mladih umetnika i postao prepoznatljiv i jedna od najrelevantnijih inicijativa za podsticaj i podršku vidljivosti i boljem profesionalnom i društvenom pozicioniranju mladih likovnih autora. Projekat “Perspektive” je 2001. godine pokrenula nekadašnja škola crtanja “Perspektiva” ateljea Džafo, da bi kasnije organizaciju preuzela Art klinika (MMC LED art). Izbor je podrazumevao odabir umetnika sa novosadske Akademije umetnosti glasanjem žirija “Laika” (publika kao žiri). Od 2009. godine u projekat se uključuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu a žiri “Laika” zamenjen je stručnim žirijem koji čine kustosi, kulturni poslenici i umetnici koji su i sami bili perspektivni. U 2013, nakon eutanazije projekta Art klinika, a u skladu sa novim konceptom Šok Zadruge kao okvira za saradnju između institucija, udruženja i pojedinaca, “Perspektive” kao izložba ulazi i u zvaničan program Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici.

Šok zadruga, 25. jun 2014. godine