Šok razgovori: Simona Dolinga „Iz utrobe‟

Utorak, 9. april 2019. od 19.00 časova, Centralna galerija Šok zadruge (Zmaj-Jovina 22, Novi Sad)

Nedavno smo u Centralnoj galeriji Šok zadruge otvorili drugu samostalnu izložbu Simone Dolinge pod nazivom „Iz utrobe‟. Ona je ovom prilikom odlučila da sebe predstavi nekim od svojih radova nastalih u proteklih godinu dana, realizovanih u različitim tehnikama (digitalna štampa, kolaž, slika), sa željom da se kako je rekla „razvije intuitivno poimanje stvari i priguši suvišno analitično razmišljanje, tzv. overthinking. Da se prečiste neka osećanja/frustracije i da im se dozvoli da budu ispoljeni na ovakav neki konstruktivan način. Ideal su slike koje izlaze iz podsvesnog skladišta pamćenja u stanju pred san i spontano se nadovezuju (hipnagogija). Neki su radovi nastali beleženjem ovih slika, a drugi kao kolaži, sa istim ciljem, da spoj određenih stvari sugeriše neku ličnu simboliku‟.

Zatvaranje ove izložbe, uz neformalan „Šok‟ razgovor između autorke izložbe i urednice programa Šok zadruge, biće održano 9. aprila od 19.00 časova u istom prostoru. Kroz razgovor ćemo pokušati da šire prezentujemo rad Simone Dolinge, razotkrijemo njen osećaj „unutrašnje čežnje i stremljenja‟ koji najkraće opisuje nazivom „iz utrobe‟, kao i neke od aspekata i vrednosti kojima teži i koliko je priroda te težnje u sukobu sa njenim svakodnevnim radom.

Simona Dolinga za sebe kaže da je grafički dizajner i ilustrator (Master of Arts Nacionalni Univerzitet Umetnosti u Bukureštu, Fakultet Likovnih Umetnosti, sekcija primenjena grafika). Nekoliko godina je zaposlena u Radio Televiziji Vojvodine, kao član Kreativne grafike, na poziciji grafičkog dizajnera. Polje rada: broadcast design, ilustracija, print design. Vizuelni identiteti za brojne TV i radijske programe, izložbe, štampane materijale i druge projekte. Član je UPIDIV-a, sekcija grafički dizajn.