ŠokARTSY #1 / Lidija Krnjajić i Zita Arđelan

ŠokARTSY #1 / Lidija Krnjajić i Zita Arđelan

10.-24.3.2020.

otvaranje 10. 3. u 19h

Izlagačku 2020. godinu Šok zadruga započinje prvom u nizu izložbi članova Šok zadruge u cilju prezentacije novonastale saradnje galerije sa globalnom online umetničkom platformom Artsy. Kako totalne rasprodaje umetnina i piljarenje umetnosti Šok zadruzi jeste ustaljena praksa, ovakav tip saradnje je pokušaj uspostavljanja realnih tržišnih vrednosti dela lokalnih autora, članova zadruge.

Serija izložbi pod nazivom ŠokARTSY predstaviće najrecentnije radove članova zadruge i pružiti offline i online publici mogućnost da kupovinom dela direktno podrže praksu autora i rad galerije, koja usled višedecenijske tradicije ne dobija podršku koja je nužna za razvoj šire lokalne scene i shvatanja tendencija savremene umetnosti i progresa njene produkcije.

Biografije umetnica:

Lidija Krnjajić rođena je 1995. godine u Novom Sadu. Trenutno je student završne godine osnovnih akademskih studija na odesku grafika u klasi profesora Zvonka Tilića na Akademiji umetnosti, takođe u Novom Sadu. Učestvovala je na brojnim kolektivnim i žiriranim izložbama, radionicama, kao i na dve grafičke kolonije. Aktivno volontira i učestvuje u radu Šok Zadruge.  

Zita Arđelan rođena je 1995. godine u Novom Sadu  gde je 2014. godine završila srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ i iste godine upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, departman likovnih umetnosti, smer grafiku u klasi prof. Aleksandra Botića. Diplomirala 2018. godine. Trenutno je na master studijama na istoj akademiji, kod mentora Jelene Sredanović. Učestvovala je na više grupnih izložbi i imala je četiri samostalne izložbe (Sivac, Mali Iđoš, Novi Sad). Od 2011. godine članica je Art klinike, a od osnivanja 2012. godine je članica galerije ”Šok zadruga”. Od 2017. godine članica je “Hid Kör Art”-mladog kulturnog magazina. Od 2018.godine kurator izložbi u sastavu večeri Dron muzike.

Profil Šok zadruge na platformi Artsy: https://www.artsy.net/sok-galerija/artists