VANREDNI KONKURS ŠOK GALERIJE U (SAMO)IZOLACIJI

Dragi (Za)Drugari, nadamo se da ste zdravi i na sigurnom!

Od ove nedelje urednici Šok Galerije prezentovaće vam selekciju umetničkih radova i istorijskih referenci koje su u neposrednom odnosu sa aktuelnom situacijom epidemije virusa COVID-19, korona virusa.

Takođe nas raduju i vaši predlozi na temu (samo)izolacije, te pozdravljamo vaše umetničke radove koje ćemo objavljivati na našim Facebook i Instagram nalozima. Molimo vas da vaše predloge – digitalne fajlove (jpg, gif, mp4), zajedno sa nazivom, opisom, kratkom biografijom, i/ili linkom ka online portfoliju, pošaljete na: sokgalerija@gmail.com

Sve preistigle radove pregledaće konzilijum vrhunskih stručnjaka koji će na kraju vanrednog stanja doneti dijagnozu za dva  najuspešnija rada, te će  u skladu sa opštim preporukama, dodeliti terapijske nagrade. Takođe na osnovu dijagnostičkog parametra vidljivosti i privlačnosti (broj lajkova srca….) dodeliće se treća specijalna nagrada.

Kao prostorni odgovor na biološku pretnju, danas se izolacija (karantin!) ponovo pojavila kao nužnost! Strategija razdvajanja i stvaranja granice između sigurnog i opasnog, zdravog i bolesnog, čistog i prljavog (ali i domaćeg i stranog!), povukla je za sobom niz etičkih i ustavnih pitanja. U cilju zaštite od drugih, ali u isto vreme kako bi druge zaštitili od sebe, izolacija je postala naša svakodnevica.

Kroz radove umetnika, naučnika, i istraživača, pokušaćemo da reflektujemo na globalnu pandemiju, na prisilnu medicinsku i državnu izolaciju, na građansku (ne)odgovornost, na slobodu kretanja, na život i smrt, i kako su ljudi postali statistika. Postavljaćemo pitanja na koji način kulturne institucije (ne)realizuju svoj program, kako epidemija utiče na rad umetnika i njihovu egzistenciju, ali i u kojim smerovima je kreativnost orijentisana i kako funkcioniše umetnička produkcija u “izolacijskim” uslovima. I možda najvažnije, postavićemo pitanje šta možemo naučiti iz ove situacije?

The Isolator helmet, Hugo Gemsback, 1925. Photographer unknown