Sara Masnikosa: tiny games, tiny gods

tiny games, tiny gods (Sićušna igra, majušni bogovi)

2-20. mart 2021. godine

Otvaranje u 18 časova

Centralna galerija Šok zadruge, pasaž Zmaj Jovina 22

***

Tekst o izložbi:

Savremenost deluje kroz principe prividne slobode, dok je potpuna moć koju pružaju kapaciteti javnih medija ustvari sredstvo politike i ekonomije. Tako javni prostor koji je u moći javnih medija postaje prostor lažnog i nelegitimnog samopouzdanja individue. Usled takvog življenja dolazi do osećaja histerije u javnom prostoru.

Predstavljeni radovi istražuju i analiziraju neke veoma specifične prirodne i društvene procese koji određuju individuu. Određeni su procesi u kojima se iz masovnosti nužno izdvaja individua ili grupa, čiji identitet ostaje zarobljen u masovnom pod opravdanjem ljudske bezličnosti. Bitno je naglasiti da se ta osoba u tom prostoru u kom se nalazi ne oseća dobro. Iako su mnogi radovi određeni pokušajima da se fizički ili misaono napusti zatvoren prostor, uglavnom ne dolazi do izlaska. Za te individue njihov svet je njihov vlastiti objekat preživljavanja, izvorište njihovog načina da razume sopstvenu prirodu. Oni igraju sićušne igre preživljavanja, a čovek je predstavljen kao majušni bog sopstvene stvarnosti. Individui se dodeljuje funkcija kreatora koji nema mogućnost kreacije, zato ona ostaje majušni bog, zaustavljen i blokiran.

Posredstvom, na neki način, fiktivnih predstava, suočavamo se sa stvarnošću prevazilazeći ovu vrstu subjektivnosti koja će u radovima biti prikazana. Oni su podsticaj da ta naša subjektivnost ne postane naša objektivna realnost.

Radovi u sebi integrišu pokret, koncept tela i uključuju interakciju sa posmatračem, izazivajući tako i njegovu ličnu koncepciju rada. Predstavljene scene su metaforične i alegorijske predstave sa mnoštvom figura koje vrše neku svoju društvenu ulogu. Priče okupiraju prostor u kome su izložene. Ono što individua promišlja u kontaktu  sa izloženim i prezentovanim radovima ustvari jeste ukradena aktivnost – sopstvena suština pretvorena u nešto individui tuđe. Radovi deluju kao simulacija kolektivnog sveta, čija je realnost gubitak vlasti nad samim sobom.

Sara Masnikosa,

autorka izložbe

***

Sara Masnikosa u svom radu koristi prostorne objekte koji u sadržaju teme prikazuju različite vidove društvenog angažovanja. Ovi prostori, mapirani kroz dimenziju kutije, predstavljaju pozornicu određene čovekove funkcije. Rođena 31. jula 1995. godine u Subotici. Završila Gimnaziju u Paraćinu 2014. godine i iste upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Osnovne studije završava 2020. u klasi profesora Gorana Despotovskog. Trenutno student master akademskih studija slikarstva takođe na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Redovno izlaže od 2015. godine. Do sada je izlagala na šest samostalnih izložbi i brojnim kolektivnim. Takođe je učesnica mnogobrojnih projekata, radionica i likovnih kolonija. Dobitnica je Dositejeve stipendije 2019/20 i Godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline SLIKANJE (2020.).

sarahy13195@gmail.com 

https://www.instagram.com/sarahy131/?hl=sr

https://www.behance.net/sarahy1319a605

***

Usled nepovoljne zdravstvene situcije, izložba neće imati svečano otvaranje, te možete posetiti galeriju uz poštovanje svih propisanih bezbednosnih mera, održavanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski.

Dizajn plakata: Stefan Ilić