Jelena Janev: Nesnos. Zatvorenih očiju (autoportreti iznutra)

Nesnos. Zatvorenih očiju (autoportreti iznutra)

26-31. jul

otvaranje u 19 časova

Centralna galerija Šok zadruge

***

Serija crteža pod nazivom Nesnos. Zatvorenih očiju (autoportreti iznutra) deo je serije Zatvorenih očiju: autoportreti iznutra.

Crteži su stvarani svakodnevno, zatvorenih očiju, tokom više meseci, od 29. septembra 2017. do 7. juna 2018. godine. Isključivanje čula vida omogućilo je taktilno prenošenje trenutnog raspoloženja, linijom i bojom, kroz energiju pokreta, bez vizuelne kontrole i svesnih estetskih odluka. Odabrani crteži rađeni su crnim tušem na akvarel papiru, a posvećeni su predmenstrualnom sindromu i trenucima depresije i bola, kao neizbežnog dela mesečnog ciklusa.

***

Jelena Janev (Beograd, SFRJ, 1972) bavi se vizuelnim umetnostima, pre svega skulpturom i umetničkom instalacijom, i umetničkim radom u oblasti scenskog dizajna.

Diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a doktorirala na studijskom programu Scenski dizajn, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Imala je deset samostalnih i preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobila je Godišnju nagradu Akademije umetnosti za skulpturu (1997) i Nagradu Oktobarskog salona grada Novog Sada za skulpturu (1997). Bila je učesnik po pozivu više međunarodnih vajarskih i umetničkih simpozijuma. Njeni radovi nalaze se u vlasništvu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u stalnoj postavci simpozijuma „Terra“ i u umetničkoj kolekciji univerziteta New Mexico Highlands University, Las Vegas, Novi Meksiko, Sjedinjene Američke Države.

Drži umetničke predmete na Katedri za umetnost, Odsek za umetnost i dizajn, Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

***

Usled nepovoljne zdravstvene situcije, možete posetiti galeriju uz poštovanje svih propisanih bezbednosnih mera, održavanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske uprave za Kulturu Novog Sada.

Dizajn plakata: Stefan Ilić