Milana Simić: DRUŠTVENA RAZMJENA INTIMNOSTI

master izložba

DRUŠTVENA RAZMJENA INTIMNOSTI

19. septembar-7. oktobar

Otvaranje u 18 časova

Centralna galerija Šok zadruge

***

Ispitivanjem sopstvenih emocija kroz dvogodišnje istraživanje na temu društvenih odnosa, polazeći od sebe, a zatim od ljudi koji me okružuju, postavljam pitanje: „Šta je to što uzajamno dajemo jedni drugima i na koji način ostvarujemo bliski kontakt sa sredinom u kojoj se trenutno nalazimo?“ Čovjekov identitet se konstantno mijenja i zavisi od spoljašnjih uticaja. Kroz svoj umjetnički rad koji ima kontinuitet, postepeno i temeljno pomjeranje suštini, naglašavam potrebu za dijalogom kroz ličnо iskustvо. Dijalog ne definišem kao razgovor između umjetnika i posmatrača, već ulazak u „nevidljivi omotač“ koji okružuje svakog pojedinca. Bliski kontakt sa društvom ostvarujem kroz njihov pristup intimnom prostoru koji otvaram razmjenom odjeće. Odjeća koja je prisutna u radovima gubi svaku kulturnu, etničku, religijsku i klasnu funkciju. Ona je posrednik zbližavanja i ostvarivanja odnosa između mene i društva u boravišnoj sredini. Intimni odnos ne podrazumijeva samo fizički kontakt. Vodeći se neposrednim kontaktom zbližavanja i mogućoj održivosti veze sa drugim ljudima samo prisustvom, moguće je doći do emocionalne povezanosti. U radovima su vidljivi elementi zatvorenog prostora, koji u sebi imaju segmente odjevnih predmeta u kontekstu drugačijeg oblikovanja društvenih potreba kroz umjetnički izraz, od potreba koje društvo svakodnevno ispoljava.

***

Milana Simić rođena je 1995. godine u Prijedoru, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska). Osnovne studije završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2019. godine, na katedri za slikarstvo, crtež, fotografiju i multimedijalnu umjetnost, u klasi profesora Save Pekovića. Student je master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul slikarstvo, pod mentorstvom Bosiljke Zirojević Lečić. Član je ULUP-a. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Njeno samostalno izlaganje obilježile su izložbe u Mostaru, Trebinju, Banjoj Luci, Beogradu, Kragujevcu, Somboru i Apatinu. Učestvovala je na festivalu „Foto“ fest Bar 2017. godine, „Eko“ koloniji u Širokom Brijegu 2017. i 2018. godine. Imala je publikaciju za umjetnički magazin „Art Hole“ u Londonu 2020. godine i 2021. godine njen rad objavljen je u 13. broju časopisa „Kontrapost“ u Zagrebu. Takođe, od 2020. godine sarađuje sa Kulturnim centrom „Lab“ u kojem po pozivu organizuje izložbe mladih umjetnika iz Srbije i regiona. Milanin umjetnički rad odnosi se na istraživanje u polju slike, objekta, fotografije i video instalacije. Trenutno živi i radi u Novom Sadu.

Kontakt:  milanasimicmilana@gmail.com

Instagram:  https://www.instagram.com/milana.simic/?hl=sr

***

Usled nepovoljne zdravstvene situcije, možete posetiti galeriju uz poštovanje svih propisanih bezbednosnih mera, održavanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski.

Dizajn plakata: Milana Simić, autorka izložbe