Ilija Gubić: Naseljavanje

Naseljavanje

2-20. novembar

Centralna galerija Šok zadruge

***

Slike prikazane na izložbi nastale su u periodu između 2017 i 2021. godine u Kigaliju i Novom Sadu. Gubić u Ruandi, zemlji veličine Vojvodine, ali sa 12 miliona stanovnika, svakodnevno biva u neposrednom kontaktu sa ljudima čija kultura međuljudskih odnosa ga inspiriše. Ti odnosi su nakon građanskog rata 1994. godine postali bliskiji i porodične veze jače. Gubić kao autor ima dvostruku ulogu: stvaralačku i istraživačku, on prikuplja priče iz života Ruandijaca, tumači ih i rasčlanjuje kako bi ih ponovo definisao u slikarskom procesu. Konačan rezultat autorskog rada je likovno delo koje nudi jedinstven pogled na ljude i njihove odnose. Gubić vidi svoje subjekte iz gotovo tunelske vizije, izostavljajući ustaljene kulturološke obrasce kako bi došao do konačnih zajedničkih elemenata koji njega vezuju za svet i ljude (Mecado & Holopainen, 2021). Gubićeve slike, scene i vizije, uglavnom svedene na nekoliko osnovnih elemenata, predstavljaju intimna svedočanstva o svakodnevnim nadama, strahovima i čežnjama čoveka. Njegove slike pretvaraju se u meditativne prostore – mesta okupljanja i središta željenog uređenja: harmonije, tišine, ljubavi i reda. Gubić stvara intimne slike figura u pokretu sa tihom emocijom na obojenoj pozadini, gde te figure lebde u nekoj nepoznatoj teritoriji. Koristeći selektivne detalje, Gubić oživljava figure i čini ih univerzalnim, dodatno pružajući priliku za različite narative. Figure koje Gubić slika obično su izvedene u prepoznatljivim i vizuelno dramatičnim oblicima koje predstavljaju osnovna ljudska osećanja, strasti, instinkte, slabosti i borbe (Zamfirescu-Zega, 2019). Po povratku u Novi Sad, Gubić svoje crteže gradova i javnih prostora, tušem na papiru, iz 2003. i 2004. godine, nakon više od 15 godina, nastanjuje, naseljava. Naseljava svojim ljudima, ljudima koje je upoznao tokom svog boravka izvan Novog Sada.

***

Rođen u Zrenjaninu 1982. godine, Ilija Gubić je diplomirao i završio master studije arhitekture 2008. godine. Gostujući je predavač na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ruandi gde predaje istoriju i teoriju arhitekture i doktorant Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Bio je istraživač na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i Politehničkom fakultetu u Milanu. Gubić je objavio više desetina tekstova o arhitekturi, gradu i umetnosti u dnevnim novinama, nedeljnicima i akademskim časopisima. Bio je u uredništvu časopisa za arhitekturu i urbanizam ”DaNS”. Gubić je napisao i dve monografije o umetnicima iz Ruande za Muzej umetnosti Ruande i bio kustos prve samostalne izložbe koju je Muzej umetnosti u Ruandi organizovao. Izlagao je na grupnim izložbama u Briselu, Beogradu, Kigaliju, Hong Kongu, Manili, Njujorku i imao samostalne izložbe u Kigaliju u Ruandi sa kustosom Tudorom Zamfirescu-Zega i u gradu Cebu na Filipinima koju su kustosirale Pia Mercado i Maris Holopainen.

***

Usled nepovoljne zdravstvene situcije, možete posetiti galeriju uz poštovanje svih propisanih bezbednosnih mera, održavanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski.

Umesto svečanog otvaranja izložbe, autor će u galeriji biti svakog utorka i srede u periodu trajanja izložbe, od 18 do 19 časova.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske uprave za Kulturu Novog Sada.

Dizajn plakata: Stefan Ilić