Jelena Micić: Recikletar: Plastika ide u raj

Recikletar: Plastika ide u raj

23. novembar-11. decembar

18 h

Centralna galerija Šok Zadruge

***

Od 2018. godine susrećemo se sa novim zakonima koje se tiču upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, kada počinje da se zastupa i njena zabrana u državama EU. Proizvodi od plastike preoblikovali su ekonomske uslove, a zbog pristupačne cene materijal je bio odmah prihvaćen, jer je pozitivno uticao na svačiji džep. Plastika je time omogućila jednu vrstu neekskluzivnosti, pa čak i jednakosti. S druge strane, takva vrsta solidarnosti imala je tragičan uticaj na životnu sredinu i opšte zdravlje. Danas se susrećemo sa problemom da prirodni materijali od drveta ili papira – koštaju još manje nego njihovi plastični surogati, što bi moglo biti motivaciona strategija, ali i tržišna regulativa koja proizvodi novi organski monopol, a sve to za građane koji već imaju osigurane osnovne ljudske potrebe.

Gde ide neželjena plastika? Neće je biti na policama, pa ni u okeanu. Zapravo, smatram da bi ovaj ambivalentan materijal trebalo da bude u mom skladištu. Pratim progresivni proces plastične dekapitacije i pozdravljam ga kao sredstvo statističko-vizualne analize, ne samo lične potrošnje, već i osnovnih ekonomskih principa. Prostorna arhiva materijala nastaje kao rezultat procesa traganja i skladištenja zabranjenog, a time i vrednog resursa nove prirode, kao i njegove ponovne upotrebe u umetničkom kontekstu.

***

Jelena Micić (1986, Knjaževac) je magistrirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2020) na odseku za Tekstualnu skulpturu (mentor Hajmo Cobernig). Master studije filozofije (2012) i diplomske studije na katedri za Skandinavske jezike i književnosti (2010) završava na Univerzitetu u Beogradu. Nagrađena je Dimitrije Bašičević Mangelos nagradom (2021), Würdigungspreis der Akademie der bildenden Künste Wien za najbolje završne teze (2020), Ö1 Talentestipendium Bildende Kunst (2018) i stipendijom kültür gemma! (2018). Njeni radovi se nalaze u Federalnoj kolekciji Austrije (Artothek des Bundes), kao i u kolekciji grada Beča. Osnivač je neformalne grupe UMETNIK*.

Odabrane izložbe: Alles in Ordnung. Wien Museum, MUSA Startgalerie. Beč, I learned from the best. DKSG. Beograd, Recikletar: Plastika ude u raj. Šok Zadruga. Novi Sad, Soba za izolaciju. Dom omladine. Beograd (2021); MULTIPLE SINGULARITIES. xhibitE. Beč, Die Geburt des Museums der Migration. Die Schöne. Beč, bleischwer. Fabrikraum. Beč (2020); MOLERAJ. Temporary Parapet. Bratislava, kunstnah/kunstfern. Galerija IG Bildende Kunst. Beč (2019); NO-YELLOW. Reflektor. Užice, minus20degree: Art&Architecture Winter Biennale. Javni prostor. Flahau (2018); BOJNA POLJA. KCNS, Mali likovni salon. Novi Sad, Tiefe Kirschen. Lisa Kandlhofer. Beč, Different Worlds. Kino Šiška. Ljubljana (2017); ANEKUMENA. Dom omladine. Beograd, Ohne Titel (Projektraum/Plattform). Austrian Sculpture Park. Grac (2016); OTAC/FATHER. Inex. Beograd (2015); FORMA.izam. SKC. Beograd (2014).

Jelena Micić svojom umetničkom praksom istražuje različite kulturne i društveno-političke aspekte boje i bojnih sistema. Istraživačko-umetnički pristup Jelene Micić uključuje terenski rad i prikupljanje vizuelnog materijala. Koristeći se metodom aproprijacije svakodnevice, često preuzima odabrane obrasce ljudskog ponašanja i akcija koje ukazuju na njihovo prisustvo. 

***

Usled nepovoljne zdravstvene situcije, možete posetiti galeriju uz poštovanje svih propisanih bezbednosnih mera, održavanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske uprave za Kulturu Novog Sada.

Dizajn plakata: Stefan Ilić