Darija Dragojlović: LR/cd-takson zavisan od zaštite

Šok zadruga uz pomoć Goethe Instituta predstavlja drugu samostalnu izložbu u drugoj fazi projekta: NA ISTOM ZADATKU

21-25. decembar

Centralna galerija Šok zadruge

18 h

***

Pri iščitavanju geografskih karti, tumač karte komunicira uz pomoć vizuelnih interpretacija geografskih odlika. Znakovni jezik je jasan, čitljiv, verodostojno i u razmeri raspoređen na karti radi omogućavanja orijentacije u realnoj životnoj sredini. Premišljajući se da li znakovi, čiju raspoređenost na kartama sve više učitavam kao manipulativni sadržaj, konfrontiraju realnosti, predstavljam ih u galerijskom prostoru kao memorijalne pločice, u vidu uzoraka za potencijalni spomenik predstavljenim simbolima. Izgravirani simboli (utisnuta zlatna boja u ploče − grafičke matrice), koje su ujedno otpad, proistekao iz fabrike polikarbonata u Novom Sadu, konstruiše se ciklična veza izmedju ekoloških problema, ukazivanja na problem kroz umetničke prakse i odabira konzumacije materijala u tom procesu.

Propitivanje pojma otpada i poveznice sa kartografskim znakovima koji obeležavaju karakteristike i stanje Dunava, u ovom slučaju ima ambivalentno značenje. Primarno, problem fizičkog nagomilavanja otpada u neposrednoj blizini ili u samom Dunavu, što za posledicu ima uništavanje eko-sistema reke, i sekundarno, simboli čije je značenje izgubilo vrednost, koji su vremenom postali obesmišljeni, pa su samim tim i postavljeni u rizik moguće odbačenosti, odn. otpadanja od prvobitne funkcije.

Ploče ujedno postaju memorijalno obeležje datim znakovima − kartografskim uputima, da ono što predstavljaju više ne postoji, diskutabilne je funkcije ili je u zoni opasnosti. U tom kontekstu, plastika čija je dugotrajnost i otpornost fenomen koji stvara bezgranično poteškoća u saniranju štete u životnoj sredini, dobija izabranu ulogu materijala koji ujedno baš zbog tih svojih karakteristika može biti korišćen u spomeničkoj kulturi, sa idejom da će ta dugotrajnost osim duhovnog dobiti i zagarantovanu fizičku dugotrajnost. Tretiranje znaka kao spomenika, odajući mu počast zbog svoje vrednosti, i ujedno pozicioniranjem u prošlo vreme, potencijalno se daje još jedna šansa/mogućnost da mu se u budućem vremenu vrati prvobitna funkcija, funkcija da upozorava-opominje-edukuje.

*LR/ cd- takson zavisan od zaštite (eng. Conservation dependent) jedna od kategorija koje se odnose na procenu o ugroženosti vrste po krititerijuma Crvene liste međunarodne unije za zaštitu prirode – IUCN

***

Darija Dragojlović (1996, Kraljevo). Trenutno je na završnoj godini master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, departman likovnih umetnosti, na smeru slikarstvo, klasa profesora Vidoja Tucovića. Osnovne studije je završila na Filološko-umetničkom fakultetu kao diplomirani primenjeni umetnik, na odseku zidno slikarstvo, u klasi profesora Gorana Rakića. Dosad je realizovala pet samostalnih izložbi kao i participaciju na više grupnih, na teritoriji Srbije. Učestvovala je na likovnim kolonijama i stručnim praksama u oblasti konzervacije i restauracije kulturnog nasleđa. Stipendista je Dositeje Fonda za mlade talente 2019/2020. godine koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta. Član je SULUV-a (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine) i Šok zadruge, u okviru koje je od ove godine jedan od urednika likovnog programa. U svom radu preipsituje individiualan i kolektivan odnos prema prirodnim fenomenima koji podležu delovanju antropocena na njihove mehanizme i modifikacije, čija dalja postojanost postaje upitna.  Prebivalište je u Novom Sadu.

e-mail: dariaa.dragojlovic@gmail.com

https://www.instagram.com/daria.dragoilovic/

***

Dizajn plakata: Nina Komel

Funded by the International Relief Fund for Organisations in Culture and Education 2021 of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut and other partners: www.goethe.de/relieffund