Aleksa Mitrović: Gomilanje-širenje

Gomilanje-širenje

17. jun – 1. jul 2022

otvaranje u 18h

Centralna galerija Šok ZaDruge

***

Aleksa Mitrović, student četvrte godine slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, svoje umetničko istraživanje bazira na arhiviranju potresnih članaka i tajno snimanih zapisa o procesima i krajnjim ishodima eksploatacije velikog broja životinja. Zainteresovan za ovu temu odlučuje da je interpretira u tradicionalnom mediju slike i crteža, koristeći “zamućenja“ kroz koje aludira na nedostatke informacija javno dostupnog sadržaja. Prenoseći ih na papir, odnosno platno, on prikazuje masovna ubistva životinja tragajući za odgovarajućim odnosom eksplicitnog i nagoveštenog.

Kontrast između strašnih prizora i Aleksinog suptilnog pristupa u radu ne ukazuje samo na problem odnosa čoveka prema životinjama u savremenom društvu.

Analogija, koja nije uočljiva na prvi pogled, zapravo govori o vezi između živog bića i mašine u doba masovne proizvodnje. Prepisana u neki klasični muzejski format, ova tema prikazana je kroz repetitivne forme koje se na slikama i crtežima gomilaju i šire u nedogled. One zajedno čine jednu amorfnu masu koja simbolično gradi autonomno kolektivno telo; impotentno, prepuštajuće telo koje postaje bezlično trpeći pritiske od strane industrije koja ga neprekidno melje.

Iako je autor izabrao da se veže za specifičnu vrstu iskustva koje, kao ni mnogi od nas, nikada nije lično doživeo, on se ne odriče svoje društvene odgovornosti, već sa izvesne distance zauzima kritički stav prema nevidljivom, prikrivenom i prećutanom.

Insistirajući na scenama masovnog žrtvovanja, ne samo životinja nego jedinki svih vrsta, Aleksa govori o problemu opšte homogenizacije različitosti i ukidanju pojedinačnosti.

Jedinka više nema prava na posebnost, njen život je ogoljen i izjednačen sa algoritamskom funkcijom. Automatizovana jedinka i njeno telo se ukrug troše i recikliraju sve dok u potpunosti ne izgube svoju vrednost u sistemu. Bez mogućnosti kontrole svog veka, ona se neprimetno potčinjava ovakvom poretku, održava ga živim i unapređuje, da bi zauzvrat dobila neki novi oblik mutacije, čija je jedina svrha da ponovo bude iskorišćen do uništenja.

Sonja Radaković,

Viši stručni saradnik na slikarstvu

Likovni departman Akademije umetnosti u Novom Sadu

***

Aleksa Mitrović (1999), student četvrte godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom

Sadu, modul Slikarstvo, na Likovnom departmanu. Do sada je izlagao na više grupnih izložbi u

zemlji, kao što su 8. Bijenale umetnika Vranja (2021), FEMKANjE: Prostori zajedništva (2021), Art

Body Art (2020) i XX Bijenale studentskog crteža Srbije (2019). U svom radu najčešće se izražava

kroz medije slike i crteža kao i kroz novomedijsku umetnost. Teme na koje stavlja akcenat su

postupanje čoveka prema životinjama i životnoj sredini kao i iskustvo živog sveta u okolnostima

savremenog života i tehnološkog razvoja.

***

Izložba Gomilanje-širenje se realizuje u sklopu programa završne izložbe studenata četvrte godine osnovnih studija na Likovnom departmanu, Akademije umetnosti u Novom Sadu.

***

Dizajn plakata: Stefan Ilić