Predstava NA UNUTRAŠNJEM MORU, režija Andreje Kargačin

Pozorišna predstava „Na unutrašnjem moru“ po tekstu Edvarda Bonda  (eng. Inland Sea – Edward Bond) je antifašistička bajka koja govori o holokaustu koji se dogodio tokom II Svetskog rata, kao i o povratku fašizma u današnjicu. Ova predstava nastoji da publici prikaže paralelu između fašizma i kapitalizma, pre svega u njihovoj zajedničkoj osobini da suzbijaju slobodnu ljudsku misao i maštu, što Edvard Bond uočava i problematizuje u svojim delima. Delo, “Na unutrašnjem moru” ukazuje na tlačiteljski model koji je u periodu kapitalizma duboko rasprostranjen pre svega na radničkoj klasi, odn. nad radnicama i samohranim majkama.

Ova predstava je nastala iz potrebe da se bavimo pozorištem koje u stanju ovako složene svetske krize ima smisla. Kakvu priču je smisleno ispričati na korak od smaka sveta?

Edvard Bond u drami “Na unutrašnjem moru” spaja kapitalizam i nacizam sagledavajući kapitalizam ne samo kao uzrok ili posledicu nacizma nego kao drugo ime za sličan totalitarni režim koji okupira ljudski um, vreme i maštu. Ima mnogo takvih tekstova, ali retko se dešava da su napisani za decu.

U tom smislu ovo je drama o odrastanju, o tome kako sačuvati dečiju kreativnost i osećaj odgovornosti u svetu koji se nije daleko odmakao od nacističke Nemačke.

Projekat “Na unutrašnjem moru” je diplomska predstava režiserke Andreje Kargačin, studentkinje završne godine Fakulteta Dramskih umetnosti, departman za pozorišnu i radio režiju pod mentorstvom red. prof. Ivane Vujić (šef klase) i dr. Um. Snežane Trišić, docentkinje.

Režija: Andreja Kargačin

Igraju: Milica Grujičić, Aleksandar Sarapa, Milena Dautović, Vera Hrćan Ostojić

Zvuk: Katarina Ranković

Dizajn svetla: Stefan Milošević

Kostim: Miloš Janjić

Scenografija: Darija Dragojlović

Asistenti scenografa:

Vladimir Ilić i Konstantinos Petrović

Asistentkinja rediteljke: Ana Morača

Producentkinja: Ana Konstantinović

Ko-producent: Željko Grulović

Organizatorka: Ivana Purtić

Produkcija: Fakultet Dramskih umetnosti i Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház).

Dizajn plakata: Ana Morača

Projekat realizuje Šok ZaDruga (Mulitmedijalni centar Led Art) u kojoj je Andreja Kargačin najmlađa članica.

Finansijsku podršku je omogućila Rekonstrukcija Ženski fond (RŽF) u okviru programa podrške – Specijalni fokus 2022.

Premijera je zakazana 5. Februara u 19 časova na velikoj sceni u Novosadskom Pozorištu (Újvidéki Színház).

Kartu možete rezervisati putem mejl adrese sokgalerija@gmail.com ili nas možete kontaktirati na telefon +381 (0) 668827999.

Karte se ne naplaćuju, ali je rezervacija obavezna.