Pop-up izložba: GORENJE

Pop-up izložba GORENJE 

10-21. XI 2020.

Centralna galerija Šok zadruge

***
Monika Sigeti / Nikola Džafo / Milica Dukić / Bojan Dojkić / Gabriela Hajzler / Asja Komadina / Konstantinos Petrović / Dejan Jankov / Vladimir Ilić
Kustoskinja: Milica Dukić

*** 

Gorenje

Na tragu nekadašnjeg projekta Granična područja erotike Art klinike, izložba Gorenje nas navodi da erotiku sagledamo u jednom drugačijem odnosu prema graničnosti. Ovoga puta, u prvom planu nisu njena granična područja, nego upravo tematika i problematika erotike u graničnim područjima i u ograničenjima. Sa izbijanjem pandemije virusa covid-19, mnoge države, uključujući i Srbiju, uvele su niz restriktivnih, ograničavajućih mera. Te mere su rezultovale zatvorenim granicama, zatvorenim gradovima, ukidanjem međunarodnih prevoza, vremenskim i prostornim ograničavanjem kretanja i na nivou samih gradova. U takvim uslovima, ljudi koji nisu u vezi/braku imaju na raspolaganju samo svoje sugrađane, a u strožim uslovima, samo sugrađane u krugu od 400 metara koliko im je dozvoljeno da se kreću. Savremeni menadžment krize erotiku ograničava na polje nacije, grada, kvarta, komšiluka, a time često i na polje iste etničke pripadnosti, uskraćujući mnoga mesta susreta zatvaranjem javnih prostora. U takvom okruženju, nove međunarodne romanse i brakovi postaju nemogući. Veze između državljana i privremenih rezidenata jedne zemlje postaju teže održive jer nestaje posla i neko biva primoran da se odseli/vrati u matičnu zemlju. Svet počinje da se (ponovo) okreće oko dostupnosti resursa, dostupnosti posla, mogućnosti plaćanja računa, otplaćivanja dugova. Erotika u tom kontekstu postaje ekvivalentna sa grejnim aparatima koji rade ako može da se plati račun za struju i koji greju ako ih domaćinstvo poseduje ili može da dođe do njih. Međutim, fabrke koje proizvode grejne aparate, poput marke Gorenje, takođe nude i zamrzivače i frižidere – aparate koji stvaraju nove mikro-klime, koji produžavaju hranljivost materije, koji u ekosistemu ostavljaju hranu na raspolaganju radije nama nego bakterijama i plesnima. Aparate u kojima se stvaraju pojasevi za spasavanje od leda, da se držimo za njih dok traju jer su ipak postojniji od drugih rešenja kriza. Takve fabrikenude i aparate za pročišćavanje, i upravo sve to radi i erotika – greje, stvara novu klimu/ekosistem, pročišćava, održavajući na taj način pojedince, domaćinstva, zajednice, narode. Ova izložba, simbolično nazvana Gorenje, pokušaj je da umetnost postane fabrika erotike, kao kontrast fabrikama brojeva zaraženih i preminulih, brojeva koji u mnogim državama prelaze hiljade i počinju da liče na neimenovane brojeve ubijenih i nestalih u raznim ratovima. Umetnost iz tog razloga, u vreme pandemije, izrasta iz leda, iz pepela, iz zatvorenih granica, iz fabrika – u erotiku.

* Galerija Šok zadruge nema zvanični depo, nego golubarnik/pingvinarnik co-working prostor u kojem je stalno izložena i fluidna kolekcija savremene umetnosti 

Uvodni tekst: Sonja Jankov

***
Usled trenutne situacije sa pandemijom virusa COVID-19 apelujemo na sve zainteresovane da se pri poseti izložbe pridržavaju svih mera predostrožnosti! 

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gradske uprave za Kulturu Novog Sada i Goethe Instituta (Funded by the International Relief Fund of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut, and other partners: www.goethe.de/relieffund).

Dizajn plakata: Stefan Ilić