Gabriela Hajzler: Fragmenti

Fragmenti

24. XI-19. XII 2020.

Centralna galerija Šok zadruge

***

Fragmenti

Izložba pod nazivom Fragmenti sastojala bi se od digitalnih printova fotokolaža većih formata. Ovi radovi su proizvod višegodišnjeg likovnog istraživanja na temu intimnih momenata urbanog  života. Likovnu poetiku sam uglavnom, gradila na predstavama  fasada sa siluetama stanara uhvaćenim u raznim trenucima svakodnevnog postojanja. Transparentnost  zidova mi je dala moć da prodrem u njihovu privatnost. Određena nota voajerizma i radoznalosti prožima ove radove.

Umetnički oblici utiču jedni na druge i grade paralelni svet. U mom umetničkom svetu uvek sam bila opčinjena traženjem isečaka, skrivenim i duhovnim aspektom svakodnevice. U jednom momentu sam poželela da  anonimne- siluete  žitelja personifikujem. Tada je nastao niz crno- belih analognih  fotografija mojih prijateljica u njihovom mikro kosmosu. One su postale, prenešene u drugi medij, stanarke mojih novih grafika. Te iste fotografije, fotokopirane, poslužile su mi za seriju kolaža.  Na kolažima likovi mojih prijateljica se ne pojavljuju kao prepoznatljivi likovi, već kao fragmenti, vrlo često disproporcionalno uvećani u odnosu na dimenzije prostora koje naseljavaju. To dovodi njihove individualne crte do neprepoznatljivosti, što znači da su sem za mene, njihovi fragmentisani likovi i dalje na neki način anonimni. Radovi predstavljeni na ovoj izložbi su uvećani printovi ovih fotokolaža. Podsećaju  na stare fotografije, odišući  nekim nostalgičnim ali i nadrealnim izgledom . Prozori nas gledaju pravim ženskim očima, negde bezobrazno vire, a prostor je nelogičan i iskidan. Otud i naziv same serije radova, jer su kompozicije od isečenih delova koji se ponegde u ritmu ponavljaju, opet sastavljeni u jedinstvenu celinu, ali sa vidljivim spojevima i nepopravljivim šavovima.

Kada sam stvarala te kolaže, satima kreirajući novu sliku, podsvesno sam utkala i svoje unutrašnje stanje iz tog perioda. Sastavljajući dislocirane delove, iznutra sam se ponovo gradila i isceljivala. Kako lično često ukazuje na opšte, tako i ovi radovi pored unutrašnjeg  reflektuju i naš isparčani svet.

U ovom ciklusu pored nadrealnih scena, prikazani su i su ženski portreti na kojima sam isecala i menjala delove lica. Menjajući delove lica menjala sam im i identitet, postajući pomalo bizarne varijantne samih sebe.

Gabriela Hajzler,

autorka izložbe

***

Rođena 1978. godine u Novom Sadu. 2005 diplomirala na grafičkom odseku  Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Zvonka Tilića. Magistrirala 2011. na Akademiji Novi Sad, na grafičkom odseku kod istog profesora. Od 2004 je član ULUV-a.

Od 2006. radi kao profesor likovne grupe predmeta u srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu.

Samostalne izložbe:

2003. Galerija Stari prostor, grafike, Novi Sad

2004. Galerija Da, grafike, Novi Sad

2004. Galerija Šok, instalacija, Novi Sad

2006. Galerija ULUV-a, slike, Novi Sad

2007. Galerija Kulturnog centra, crteži, Novi Sad

2007. Bejahad, ctreži, Opatija, HR

2008. Galerija Novi hram, crteži, Sarajevo, BiH

2009. Galerija Couchzone, grafike i slike, Innsbruck, A

2011. Galerija SKC, grafike, Beograd

2011. Akademija Umetnosti, magistarska izložba grafika, Novi Sad

2012. Galerija MU MOL, grafike, Ljubljana,SI

2012. Galerija Il Belpaese, grafike, crteži, slike, Novi Sad

2013. Galerija Arps, grafike i crteži, Amsterdam, NL

2014. Espresso Embassy, grafike i ctreži, Budapest, HU

2014. Galerija Šok za druga, slike i crteži, Novi Sad

2015. Galerija MLB, grafike, Amsterdam, NL

2016. Galerija Stari grad, Kotor, MNE

2016. Espresso Embassy, grafike i fotografije, Budapest, HU

2018. Kulturna stanica Eđseg, u okviru Evropskog dana jevrejske kulture, crteži i grafike, Novi Sad

2019. Galerija MLS, grafike i kolaži, Novi Sad

Izlagala kolektivno više puta u zemlji i inostranstvu .

Nagrade:

2004. najperspektivniji student grafike 2004.- Art klinika

2005. nagrada Univerziteta u Novom Sadu za visoke rezultate tokom studija.

e-mail: gabrielahajzler@gmail.com

www.gabrielahajzler.com

***

Usled trenutne situacije sa pandemijom virusa COVID-19 apelujemo na sve zainteresovane da se pri poseti izložbe pridržavaju svih mera predostrožnosti: obavezno nošenje maski, rastojanje od minimum 1,5m i maksimum 2 osobe istovremeno u zatvorenom prostoru!

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gradske uprave za Kulturu Novog Sada, Evropske prestonice kulture 2021, KALEIDOSKOPA Kulture i Goethe Instituta u Beogradu (Funded by the International Relief Fund of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut, and other partners: www.goethe.de/relieffund).

Dizajn plakata: Stefan Ilić