Vokalno Kustoski Sindrom: DNEVNIK UVREDA 2020

DNEVNIK UVREDA 2020

8. jun-24. jul

otvaranje u 18 časova

Šok Koridor, pasaž Zmaj Jovine 22

***

DNEVNIK UVREDA 2020


Vokalno Kustoski Sindrom je krajem 2020. godine pokrenuo Instagram konkurs zanajlepšu uvredu godine. Iako smo očekivali i određeni broj uvreda i kletvi iz mračnihponora uma samih kandidata, ipak su većinski dominirale uvrede koje su autori dobilina sopstveni račun. Mi smo ih saslušali, obrisali im suze, a sada njihov bol delimo isa vama. 


Razume se, i u savremenom srpskom stvaralaštvu, uprkos zvaničnoj društvenojpodršci idejama proleterskog internacionalizma a sada dnevnopolitičkom robovanjuuniformisanim estetičkim nazorima agresivnog mondijalizma, bilo je i uvek imadovoljno likovnih umetnika koji su kadri da odgovore na izazove sopstvenogpodneblja i društvenih previranja. Ima ih jednako uspešnih među sledbenicimaprotivurečnih likovnih shvatanja, izvedenih iz poetika digitalne apstrakcije ali i njojsučeljene tzv. angažovane figuracije.
U svetlu takvog sagledavanja bića umetnosti mogu se razumeti izuzetni rezultati kojeovi umetnici ostvaruju. Njihov stvaralački mehanizam pokreće pozitivna energijaizvedena iz kontemplacije koja se u savremenoj umetnosti javlja kao odgovor nanegativnu i destruktivnu snagu glavnine najčešće samoproklamovanih avangardnihtendencija.


Izvod iz teksta penzionisanog muzejskog savetnika i etabliranog istoričara umetnosti,Nikole Kustovca


EKSKLUZIVNO


Pod sloganom KAKVE SU VAM MISLI TAKVE SU VAM UVREDE na dan otvaranjaizložbe biće izvedena jedinstvena aukcija tri rada po izboru VKS-a koji će voditiNikola Kustovac i Ivona Milanović, proslavljena voditeljka teleprodaje.


Publika će biti podstaknuta da otkupi radove po šok cenama.

***

VKS (Vokalno Kustoski Sindrom) je performativni autoironični duo nastao u Beogradu 2015. godine i čine ga istoričari umetnosti Senka Latinović i Vladimir Bjeličić.

VKS je proizvod lične frustracije i prvobitno nastaje kao spontani odgovor na nemogućnost profesionalnog ostvarenja, osećaj niže vrednosti i nesnalaženje u vremenu, prostoru i hijerarhijskim odnosima.

VKS promišlja i preispituje rad u kulturi kroz klasnu, rodnu, etičku i estetsku komponentu.

VKS sam sebe kurira, nadzire i kažnjava.

VKS lančanom reakcijom ili zakonom spojenih sudova biva pozivan da učestvuje u manifestacijama različitog tipa, te za svaku priprema prigodne devijantne karaktere.

VKS voli amaterizam, greške, antiperfekcionizam i neuspeh.

VKS su nikom potrebni, iritantni uljezi.

VKS ima svoj rok trajanja koji još nije istekao.

Više informacija:https://cargocollective.com/VKS

***

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske uprave za Kulturu Novog Sada.

Dizajn plakata: Nina Komel