Mirjana Boba Stojadinović: Lutalaštvo

Lutalaštvo

6-24. jul

otvaranje u 18 časova

Centralna galerija Šok zadruge

***

Izložba Lutalaštvo jeste jedna iz serije radova posvećenih putovanju. Izložba predstavlja ambijentalnu postavku koja obuhvata autorske fotografije i zvukove beležene na putovanjima, kao i tekstove nastale tokom 2020. godine koji sadrže subjektivni narativ događaja.

Lutalaštvo čini promišljanje doživljaja putovanja različitim prevoznim sredstvima: vozom, kolima, autobusom i avionom. Cela serija radova zasniva se na dinamičkom odnosu fotografija koje je umetnica snimala putujući različitim prevoznim sredstvima od kada je prvi put počela da koristi digitalni foto-aparat 2003. godine (kupljen u Istanbulu) do kraja 2019. godine, uz naknadne tekstualne refleksije – priče.

Prateći narativ istražuje lični, subjektivni doživljaj putovanja, kako kao procesa fizičkog izmeštanja i udaljavanja od poznatog/ulaženja u nepoznato, tako i mentalnog iskoračivanja iz uobičajenog i opšte–prihvaćenog, i duhovnog izazova za propitivanje sopstva.

Umetnički rad posvećen stranstvovanju nije slučajan u vremenu teške pandemije – ne kao eksapizam od ozbiljnosti situacije, već kao ubežište za potencijal ljudskosti koji u sebi nosimo.

***

Mirjana Boba Stojadinović (1977, Srbija/Bugarska) vizuelna je umetnica, diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2006), kao i Institutu Pit Cvart u Roterdamu, Holandija i Fakultetu umetnosti u Plimutu, Velika Britanija (2008). Od 1998. godine samostalno je izlagala u zemlji i inostranstvu, a takođe je učestvovala u brojnim grupnim izložbama, organizovala ih i kurirala. U centru njenih interesovanja su prostor i naracija, performativno upotrebljavajući fotografiju, tekst, zvuk, svetlost i objekat.

Dobitnica je nagrade 25. Memorijala Nadežde Petrović (2010), a njeni radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Narodnog muzeja Crne Gore, Telenorove kolekcije srpske savremene umetnosti, Savremene galerije Zrenjanin, galerije Кulturnog centra Požega, i u drugim javnim i privatnim kolekcijama.

Takođe se bavi produkcijom polja savremene kulture. Autor je i realizator foruma UMETNIК КAO PUBLIКA (2010–2016). Jedna je od osnivača magazina za nezavisnu kulturu MANEК (2013). Кurirala je beogradsko izdanje transnacionalnog projekta „AКTOPOLIS. Umetnost akcije” Gete-instituta, sa lokalnim nazivom „FORMALNO NEFORMALNA. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija” (2015–2017). Od 2018. godine saradnica je Redakcije kulture Radio Beograda 2 (RTS) za oblast savremene vizuelne umetnosti.

***

Usled nepovoljne zdravstvene situcije, možete posetiti galeriju uz poštovanje svih propisanih bezbednosnih mera, održavanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske uprave za Kulturu Novog Sada.

Dizajn plakata: Stefan Ilić