BIOFABRIKA

Projekat BIOFABRIKA predstavlja umetničku produkciju u obliku eksperimenata, gde se koristi i obrađuje potpuno nov, biorazgradiv i održiv materijal – SKOBI. Glavna namena ovog materijala je da ponudi alternativna rešenja u cilju očuvanja životne sredine, kao, na primer, da zameni plastiku kao najvećeg zagađivača planete, ali je otkriven i njegov veliki potencijal u zameni tekstila.

Do sada je materijal SKOBI promovisan putem radionica za pravljenje materijala u kojima su učestvovali učenici umetničke srednje škole „Bogdan Šuput“. Sledeća aktivnost u okviru projekta Biofabrika je „site-specific“ akcija na obali Dunava, na Štrandu 22. jula 2022. Gošća otvorene akcije je nezavisna kustoskinja Zeren Oruc iz Turske, koja se najviše bavi temama ekologije i zaštite životne sredine. Cilj akcije je čišćenje plaže i vođenje interdisciplinarnih razgovora sa publikom i umetnicima kako bi se skrenula pažnja na važnost reciklaže jednokratne plastične ambalaže i strategije odlaganja smeća. Rezultate akcije izložićemo u obliku video izložbe u Centralnoj galeriji „Šok ZaDruga” 26. jula, dok će se otvoreni razgovor u okviru izložbe održati 29. jula u istom prostoru. Teme razgovora obuhvatiće propitivanje ekološke umetnosti i ostalih alternativnih i savremenih umetničkih praksi koje uključuju prirodne i bio-razgradive materijale poput SKOBI-ja.

Prateći program projekta BIOFABRIKA u okviru saradnje sa Galeriji „Šok ZaDruga“  je i samostalna izložba eko-dizajnerke Marija Kozomora koji će biti otvoren 5. avgusta u pasažu Zmaj Jovina 22. – Šok Koridoru.

Dodatni aktivnosti koji su uključeni u projekat BIOFABRIKA su: otvoreni studio vizuelne umetnice Adrienn Újházi, predavanje sa pop-up izložbom i panel diskusijom u Kulturnoj stanici Svilara. U tome će nam pomoći brojni umetnici i stručnjaci, kako inostrani tako i domaći: kustosi, dizajneri, agenti umetnosti, mikrobiolozi, arhitekte. Zajedno ćemo propitivati ekološke i savremene prakse u oblasti umetnosti i dizajna i prikazati neka umetnička i komercijalna rešenja koja nam nudi material SKOBI. Na kraju čitavog programa BIOFABRIKA će se predstaviti dokumentarni film o procesima nastalim tokom rada na projektu.

Nosilac projekta BIOFABRIKA je Udruženje građana ReAktor, a projekat je podržala Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, u okviru programskog luka Dunavsko more.

Partneri:

Škola za dizajn Bogdan Šuput, Novi Sad

Galerija Šok ZaDruga, Novi Sad

Autor plakata: Stefan Ilić