BIOFABRIKA: Up the river without a paddle (Uz reku bez vesla), Zeren Oruc

Centralna galerija Šok ZaDruga

Zmaj Jovina 22.

Up the river without a paddle

Otvaranje izložbe 19h

26. jul- 08. avgust 2022.

Climate crises and art as a tool

Otvoreni razgovor 18-20h

29. jul 2022.

Up the river without a paddle (Uz reku bez vesla), Zeren Oruc

Svake godine proizvedemo preko 350 miliona tona plastičnog otpada i dok se samo mali deo ovog otpada reciklira, većina ulazi u naše reke, mora i vodosnabdevanje. Plastika je ušla u najdublje vene našeg prirodnog sveta i čak je ušla i u naš lanac ishrane. Prema podacima Svetske fondacije za prirodu (World Wide Fund for Nature – WWF) za 2017, svakog meseca jedemo Lego kockicu.

Up the river without a paddle (Uz reku bez vesla) je fraza koja opisuje opasnu ili zabrinjavajuću situaciju s kojom se suočavamo nepripremljeni i bez ikakvih resursa za rešavanje problema – u ovom slučaju, klimatsku krizu. Iako pokušavamo da damo sve od sebe preduzimajući lične mere, kao što je smanjenje plastičnog otpada ili odabir ekološki prihvatljivih proizvoda, u velikoj šemi stvari, mi smo potpuno nepripremljeni i bez plana za vanredne situacije. Kako se osećamo zbog toga i šta možemo da uradimo da bismo se bolje pripremili za suočavanje sa ovim problemom?

Kako se možemo mešati u ciklus zagađenja koje ulazi u naše vode preko kopna, uklanjanjem otpada sa plaža i sprečavanjem da on uđe u vodu, pozvala sam umetnike i publiku da nam se pridruže na Štrandu na čišćenju plaže, kako bi se započela građanska akcija. Izgradnjom nežne, trenutne, a opet održive zajednice među onima koji žele da Dunav vide čistim, započeli smo razgovor o ekološkim pitanjima koja okružuju reku. Razgovor je formiran oko „čišćenja plaže“, čiji je cilj bio da okupi učesnike na činu dok su direktno uključeni u pitanje zagađenja Dunava. Cilj ove manifestacije nije samo razgovor o ekološkim krizama već i prikaz uticaja malih građanskih akcija.

Učesnici su nasumično bili raspoređeni u grupe od 3 ili 4, a svaka grupa je imala umetnika koji je vodio čišćenje i diskusiju. Za početak razgovora između članova grupe, umetnicima je kao vodič bio uručen uži spisak pitanja ili tema, a grupne akcije su dokumentovane video snimcima i fotografijama. Na kraju čišćenja, na plaži, održani su kratki intervjui učesnika kako bi se razmislilo o njihovim razgovorima i iskustvu, a svaka grupa je odabrala po jedan „otpad“ sakupljen sa plaže kako bi se zabeležio događaj.

Kasnije su ovi intervjui i predmeti prikazani na izložbi pod nazivom Up the river without a paddle (Uz reku bez vesla) a održan je i javni razgovor o klimatskim krizama i umešanosti umetnosti uz moderaciju lokalne kustoskinje Sonje Jankov.

Zeren Oruc, kustoskinja

KUSTOSKINJA

ZEREN ORUC (Istanbul, Turska)

Zeren Oruc je nezavisna kustoskinja iz Turske, sa sedištem između Istanbula i Beograda. Njena kustoska praksa se vrti oko životne sredine, komparativne kulturne analize i interkulturalne komunikacije kroz umetnost. Da bi razmišljala o aktuelnim umetničkim strukturama i društvenim pitanjima kojima se umetnost bavi, ona teži da zauzme inovativan i multidisciplinaran pristup i da se prilagodi umetniku, projektu i/ili geografiji u kojoj radi.

SARDNICA/MODERATORKA

SONJA JANKOV (Novi Sad, Srbija)

Doktor nauka – umetnost i mediji, dugogodišnje iskustvo u kustoskoj praksi u inostranstvu i na domaćoj sceni. Autorka nekoliko izložbi, projekata i brojnih tekstova za izložbene kataloge, naučnih radova i prikaza, kao i likovnih kritika.

UMETNICE

MARIJA KOZOMORA (Novi Sad, Srbija)

Marija Kozomora je diplomirala modni dizajn na Univerzitetu Vestminster u Barseloni, kurs nastao u saradnji Univerziteta Vestminster u Londonu i IED – Evropskog Instituta za dizajn u Barseloni. Pod mentorstvom Sebastijana Ponsa diplomirala je sa kolekcijom „MANTRA“, koju je prikazala u Barseloni i Beogradu. Karakteristika dizajna Marije je upotreba prirodnih materijala i tradicionalnih, ručnih i štamparskih tehnika, a posebno primena i istraživanje u domenu eko štampe.

DANIJELA MATOVIĆ (Beograd, Srbija)

Danijela Matović (1998) je završila studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na smeru Scenska arhitektura, tehnika i dizajn sa diplomskim radom „Idejna studija paviljona Prostor 0“. Njen diplomski rad je posvećen fenomenu praznog prostora, baveći se doživljajem prostora i načinom na koji on deluje na subjekta koji se fizički ili imaginarno u njemu kreće. Trenutno je na master studijama Scenskog dizajna u Novom Sadu i istražuje polje scenskog dizajna, instalacije, video rada i performansa.

MIA DŽIDARA (Sombor, Srbija)

Mia Džidara je rođena 1994. godine u Somboru. Završila je srednju umetničku školu „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, smer grafički dizajn. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek grafika, gde je trenutno i na master studijama u klasi docenta Jelene Sredanović. Član je udruženja Grafička mreža.

Autor plakata: Stefan Ilić