U enterijeru / Figura u prostoru, druga izložba iz serijala OBIČNO

Obično
Izložba 2. U enterijeru / Figura u prostoru, 29. 11 –3. 12. / otvaranje 29. novembra u 19 časova u Centralnoj galeriji Šok ZaDruge

Na izložbi Obično u dva dela, prikazani su radovi studenata koji spadaju u grupu radova (zadataka) malih slika. Ovaj deo
aktivnosti nastao je u periodu onlajn nastavnih aktivnosti za vreme Pandemije 2020-2021. Ovim zadacima prethodila su dva zadatka po slobodnom izboru, nakon kojih je redefinisan zadatak sa temama (Ja i hrana u 7 danaU enterijeruFigura u prostoru) u kojima je dato uputstvo sa elementima koji čine: tehničku odrednicu, tematsku celinu, ali i dominaciju apsolutne slobode i izraza unutar sadržaja. Zbog nemogućnosti održavanja nastave, studentima Slikarstva tadašnje I i II godine, dati su zadaci u kojima su morali da primene isti: format, horinzontalnu kompoziciju, tehniku-akril, temu i motiv).

Na izložbi Obično u dva dela (U enterijeru / Figura u prostoru), možete pogledati radove u odabranim segmentima koje su realizovali studenti treće godine Slikarstva u periodu 2019/21:
Barbara Subotić, Lenka Đurđevac, Anastasija Maletaškić, Filip Baloš, Helena Ostojić, Jana Kujundžić, Judit Varga, Katarina Stević, Milana Pilipović, Sara Savić, Ana Nišić, Marko Dokić, Teodora Petković, Jelena Stošić.

Obično 2.
U drugoj zadatoj temi U enterijeru, studenti su svojim radovima odgovorili i slikali svakodnevni prostor i okruženje enterijera.
Poštovani studenti,
nadam se da ste svi ok! i da možemo da postavimo temu koja aktivira vaš rad na malim slikama.
Kao i kod poslednjeg zadatka u prvom semestru, tehničke karakteristike ostaju iste:
Obavezni zadatak, sledite uputstva bez odstupanja.

 1. svi rade seriju od 7 radova
 2. svi radovi su istog formata 30 x 42 cm – kompozicija horinzontalna
 3. materijal: lepenka 3mm, obavezno akril ili tempera
  TEMA: U enterijeru (prostor i figura/figure)
  slikate vaš prostor (sobu, kupatilo, hodnik…) u kojem mora biti prisutna barem jedna figura, može i više. Preporuka je da ta figura bude u nekom tipičnom
  svakodnevnom trenutku (radnom procesu ili mirovanju, odmoru, spavanju…).
  ne radite krupne planove, portret, ruke i sl. suština je ambijent prostora, prisustvo figure, atmosfera prostora, detalji i sl. 
  treba da dočarate i oslikavate zaista realni trenutak.
  U trećoj zadatoj temi Figura u prostoru, studenti su svojim radovima odgovorili i slikali zatečene prizore i radnje figure u prostoru
  (Figura u enterijeru).

Obavezni zadatak, sledite uputstva bez odstupanja.

 1. svi rade seriju od 5 radova
 2. svi radovi su istog formata 30 x 42 cm – kompozicija po izboru
 3. materijal: lepenka 3mm, obavezno akril ili tempera
  TEMA: Figura u prostoru
  ovom temom obrađujete figuru u prostoru.
  na vama je da odredite kompoziciju, celinu jedne ili više figura, statičnu ili dinamičnu (figuru u pokretu)…, a samim tim i podtematski okvir odnosno idejni
  koncept vaše serije.
  (radna atmosfera u klasi, čekaonica, ulica i prolaznici, nameštena figura u nekoj poziciji, figura u pokretu i radnji i sl).
  da pojasnim: ako npr. radite figuru u prostoru kupatila, onda celu seriju radite upravo sa tom idejom prostora kupatila.
  figura pod tušem, figura nad lavaboom i sl. ili ako idete u još precizniji segment, bilo bi: figura pod tušem 1,2,3,4,5 broj niz radova istog motiva.
  vi odlučite.
  u tom smislu pored figure za nas je veoma bitan i prostor (atmosfera prostora).
  ako ima pitanja pišite.

Zadatke vodili: prof Goran Despotovski i saradnica Ana Vrtačnik
Koordinacija izložbe: saradnik Nemanja Milenković

Akademija umetnosti Novi Sad, Katedra za slikarstvo

dizajn plakata: Goran Despotovski