Pop-up izložba “Šok žvaka za đaka”, Konstantinos Petrović u saradnji sa đacima OŠ “Petefi Šandor”

Konstantinos Petrović u saradnji sa učenicima OŠ “Petefi Šandor” 

Šok žvaka za đaka 

24 – 26. mart, 

otvaranje u petak u 19 časova,

 Centralna galerija Šok ZaDruge

***

Šok žvaka za đaka je specijalna vrsta izložbe gde galerija izgleda kao pakovanje običnih žvaka i funkcioniše vrlo jednostavno. Kada jedan nastavnik povuče komad papira dug 30 metara iz jednog pakovanja, u ovom slučaju galerije, udariće vas mali i bezopasni talas kreativnosti đaka petog i šestog razreda Osnovne škole ‘’Šandor Petefi’’. Jačina kreativnog šoka je u ravni onih ozbiljnih umetnika. Sigurno ste i vi iz dosade crtali i škrabali, ali ne, ovi đaci su se ozbiljno igrali.

Za podvalu ove specijalne nameštaljke izložbe kriv je nastavnik likovnog obrazovanja i vaspitanja Osnovne škole ‘’Šandor Petefi’’- nastavnik Konstantinos Petrović. Ali nije samo on, krivi su i ovi kreativni učenici! Sve što treba da uradite jeste da pogledate u ove razigrane crteže, koje obrađuju teme evolutivnog razvoja od dinosaurusa, ribica pa do sisara. Ne, nisu oni mislili na Darvina! Šta vam je. I ostaje vam samo da se divite njihovim inovativnim uobličenjima kada vas udari kreativni šok.

Pametno je da ovu specijalnu izložbu vidite kao svojevrsan odraz mentorskog rada profesora sa učenicima, kao i metodičan pristup dečijem crtežu, uzrasta od 11 I 12 godina. Na taj način ćete shvatiti i važnost dečjeg crteža kao odraz emocija, strahova, želja, potreba, namera, očekivanja. Tajna je u tome da se kreatori tridesetometarskog crteža (zamislite koliko je to, i još puta dva!) nalaze u fazi crteža zvanog rani realizam i realizam, pa ćete ugledati crtež karakterističan po razvoju veština u kojima se prikazuje boja u prirodi, kao i nepokolebljivost u izražavanju, a takođe i faza u crtanju gde se jače oseća kritička svest o okolini uz veću pažnju posvećenu detaljima. Prema Viktoru Lovenfeldu, kažu naučnici. Vaši prijatelji će sami zatražiti ovu žvaku!

Posebna važnost ove podvale odlazi i grupnom,ali i timskom radu u stvaranju crteža. Hm, sigurno je bilo zabavno stvarati u grupi, ali i komlikovano! Ko će se dogovarati gde bi koju životinju postavili, kako i kojim redosledom bojiti. Ali ne brinite, stvaraoci crteža su itekako uspeli da se dogovore. Čak su i svi izabrali da se koriste tehnikom flomastera na papiru.

Verovatno i Volter Dimer (čovek koji je izmislio žvaku) zavidi na patentiranju ovakve žvake!

Milica Vesić, 

istraživač saradnik na Fakultetu lilkovnih umetnosti u Beogradu 

***

Konstantinos Petrović, (1995, Valjevo). Apsolvent je master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, departman likovnih umetnosti – modul Slikarstvo. Završio je osnovne akademske studije na Filološko umetničkom fakultetu, smer Zidno slikarstvo. Do sada je realizovao četrnaest samostalnih od kojih bi izdvojio master izložbu “Hajde Bože budi Drug” u galeriji SULUV, kao I seriju samostalnih izložbi “#FFFFFF” od kojih bi izdvojio “#FFFFFF rev 0.5” realizovanu u Dom omladine Beograd. Ostvario je učešće na više grupnih izložbi. Pored toga aktivan je i na realizaciji mnogobrojnih projekata (Kod u umetnosti 2021, Galerija SULUV; Na istom zadatku, Šok ZaDruga… ) i radionica iz oblasti umetnosti. Deo je kolektiva Šok ZaDruge od 2020. godine, član SULUV-a od 2021. godine i jedan od suosnivača udruženja Grafička mreža. Živi I radi u Novom Sadu.

***

Dizajn plakata: Stefan Ilić