Ivan Perak: Lik i arhitektura

Lik i arhitektura

4-29. VIII 2020.

Centralna galerija Šok zadruge

Sećanje/beleška/nacrt

Neminovno je da se pri prvoj opservaciji umetničke prakse Ivana Peraka ne primeti procesualnost koja rezultira crtežima i grafikama izvedenim velikom veštinom. Algrafija, kao grafička tehnika koju autor najčešće koristi, manipulisana je do mere u kojoj se postižu čisto crtački kvaliteti koji su inače izvedbeno zahtevni u samom mediju crteža. Nezavisno od formata, posvećenost ka istrajanju u okviru svoje likovne poetike uvek je aktuelizovana.

Lik i arhitektura, naziv je ciklusa u okviru kojeg Perak prikazuje relacije između arhitektonskih objekata, ljudskih figura i portreta, kao i svakodnevnih upotrebnih materijala. Međusobnim vezama propituje prostor kao likovni element koji je u konstantnom procesu izgradnje ili rušenja, nastajanja ili nestajanja. Pod prostorom autor podrazumeva i prostor radne površine- papira, prostor grafičkih tehnika definisanim tehnološkim mogućnostima, kao i prostor crteža kao osnove za grafičke listove ili analogija kvaliteta koji se postižu korišćenjem ta dva medija. Arhitektonski oblici koji su čas prepoznatljivi, a čas nisu, nalik su biljkama koje imaju svoj životni ciklus, a koje na svojim „telima“ dozvoljavaju život drugim organizmima. Možda se upravo ta asocijacija krije iza naziva grafike TAXODIUM DISTICHUM II (lat. Močvarni čepres), a možda i ne. Ta nedokučivost razumevanja viđenog posledica je nedefinisanih prostornih i vremenskih odrednica predstavljenih motiva, koji nas gotovo ilustrativnom estetikom nagone da sami pokušamo da im nađemo odgovarajući kontekst, nadajući se da je upravo to taj u kojem ih autor i smešta.

Kako Ivan sam svedoči konstantnoj promeni urabinstičkog plana grada u kome živi i radi, u njegovom radu se može učitati lična reakcija na taj fenomen u formi dnevničkog zapisa soritiranog u grafičke listove. Da li je u pitanju lično sećanje, beleška aktuelne situacije ili arhitektonski nacrt neviđenih objekata i neposvedočenih situacija, takođe ne znamo.  

Nemanja Milenković, urednik likovnog programa Šok zadruge

Ivan Perak rođen 1993. godine u Novom Sadu. Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput završio u Novom Sadu. Osnovne akademske studije, studijski program grafika, završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2016. godine, u klasi prof. Slobodana Kneževića. Master akademske studije, modul grafika, završio 2019. godine na istoj akademiji u klasi prof, Jelene Sredanović. Dobitnik nagrade Fondacije Mali princ 2017, nagrade 18. Bijenala studentske grafike Srbije 2016, Godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji rad iz umetničke discipline grafika 2016. Učestvovao na više kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 2020-te godine.

*Usled novih restriktivnih mera koje zabranjuju okupljanje više od 10 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru, svečano otvaranje izložbe nije moguće održati. Molimo sve zainteresovane posetioce da se pridržavaju restriktivnih mera i da u galeriju ulaze noseći zaštitnu masku!

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Gradske uprave za kulturu Novog Sada.

Dizajn plakata: Stefan Ilić