Adrienn Újházi: BIOFILIJA / Master izložba

BIOFILIJA / Master izložba

15-19. IX 2020.
Otvaranje u 18č.
Centralna galerija Šok zadruge

BIOFILIJA

Odabir teme pod nazivom Biofilija, bazira se na odnosu svih živih sistema na planeti Zemlji. Adrienn u svom istraživačkom radu uključuje preispitivanje novog prirodnog materijala, koji se zove „SCOBY” (skobi) koji se koristi kao akronim za simbiotsku kulturu bakterija i kvasca. Tokom umetničkog rada nailazi na nova likovna rešenja, transformisanjem uzgojenog i prirodnog materijala biljne vrste. Serija Biofilija u većini obuhvata fokus na nekonvencionalan i novi slikarski materijal, čime se promoviše nova estetika. Adrienn svoje stvaralaštvo usmerava ka ispitivanju odnosa čoveka i same prirode, obuhvatajući oblasti ekološke umetnosti i Bio art-a u formi različitih vizuelnih medija kao što su: slika, crtež, video, instalacija.

Adrienn Újházi, rođena је 1995. godine u Novom Sadu, Diplomirala je na osnovnim akademskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Departmanu likovnih umetnosti, studijska grupa – Slikarstvo u klasi prof. Vlade Rančića. Iste godine upisala master studije na tom fakultetu slikarstvo u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić.
Tokom studija je dobila nekoliko stipendija i nagrada od kojih ističe: Godišnju nagradu katedre za likovne umetnosti za najuspešnije umetničko delo u disciplinama crtanje (2018.) i slikanje (2018.) – Akademija umetnosti u Novom Sadu, Srbija. Dobitnica nagrade „Za vrhunske rezultate postignute na evropskim i svetskim takmičenjima“ u školskoj godini (2017-2018.) godini na studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu, na odseku Slikarstvo. Nagrađena od strane Nacionalnog Saveta Madjarske Nacionalne Manjine za izvanredan uspeh u školskoj 2017/18. godini na studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu, na odseku Slikarstvo. Dobitnica prve nagrade organizacije Udruženja alumnista Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori – MAUK, Nagradnog konkursa „ZBOGOM BALKAN? ZBOGOM,BALKAN!“. Dobitnica nagrade sa strane Evropske Kulturne Fondacije (ECF) – “STEP Travel Grant”- Amsterdam, povodom Internacionalne rezidencije “Montemero Art Residency” u Španiji (2019.) gde je bila pozvana sa strane kustoskinje Zeren Oruc/ Iksvy art da bude mentor radionice.
Od 2011 godine aktivno učestvuje na izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala više puta (Novi Sad, Subotica, Sivac, Apatin, Kikinda, Beograd), pri čemu je ostvarila nekoliko izlagačkih kolaboracija sa kolegama svoje generacije. Učestvovala je na međunarodnim kolektivnim izložbama (Makedonija, Crna Gora, Hravatska, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Španija, Turska, Nemačka). Kolektivno je izlagala više od 60 puta. Kordinator je projekta “Šok Juniori” unutar “Šok zadruge” u saradnji sa Bulevar Books knjižarom (2019). Njeni radovi su se pojavili više od 10 publikacija, takođe stekla saradnju poput Galerije NOVEMBAR i NOVA GALERIJA VIZUELNIH UMETNOSTI (NVGU) u Beogradu.
Od 2013. je aktivna članica galerije „Šok zadruga“ – Novi Sad, Srbija; Od 2017. članica „Híd Kör Art“ – kulturnog magazina za mlade na mađarskom jeziku u Novom Sadu; Od 2019. Članica Udruženja Likovnih Umetnika Vojvodine, SULUV – Novi Sad, Srbija. Od 2020. Suosnivačica i član: Centar za promociju transdisciplinarnosti Кo-ART u Novom Sadu.
Trenutno završava master studije i radi kao zamenik nastavnika u Srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu.

Kontakt:
adryka95@hotmail.com

Svečano otvaranje izložbe je u 18č. uz napomenu na poštovanje propisanih mera zaštite od virusa COVID-19 koje podrazumevaju fizičku distancu i nošenje zaštitnih maski.

Na otvaranju će se obratiti Bosiljka Zirojević Lečić, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izložba je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gradske uprave za Kulturu Novog Sada, Evropske prestonice kulture 2021, KALEIDOSKOPA Kulture i Goethe Instituta (Funded by the International Relief Fund of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut, and other partners: www.goethe.de/relieffund).

Dizajn plakata: Stefan Ilić