Mačke (sve je pošlo naopačke) 6

Mačke [sve je pošlo naopačke] 6

Izložba studenata Akademije umetnosti Novi Sad

28. februar 2023. 

Otvaranje u 17.30 časova

Multimedijalni centar „Led Art“ / ŠOK ZADRUGA  / Centralna galerija Šok ZaDruge 

Zmaj Jovina br. 22, 21000 Novi Sad, Srbija

Autori i autorke: Veljko Mrvić, Ivana Čuturić, Milan Banjanin, Relja Knežević, Jovana Đukić, Vasilija Dobrić, Jovana Ignjatić, Jelena Radović, Jenny Nkuka, Staša Stantić, Lara Zeldi-Dobai, Reka Šimon, Isidora Svilar, Teodora Sörös, Stefana Latinović, Varvara Kvas, Lena Stanojević, Jovana Dželebdžić, Nadežda Putniković, Sofija Orlić, Iva Ubiparip, Jelena Ostojić, Olga Ljubisavljević, Aleksa Despotović, Nina Janković, Lena Ninković, Maša Cvjetićanin, Tara Miljatović, Dositej Zdravković, Nadežda Žižić, Lucia Lehocki, Marija Bjanka Tašin, Ana Perić, Milica Fodor, Dejana Šobić, Magdalena Ćurčić, Lena Milanović, Marina Radosavljević, Ivana Tešanović, Teodora Vesić, Magdalena Tošić, Mihailo Lukić, Dunja Berar, Jovan Bogdanović, Mia Ivanović, Petra Teodora Babić

U knjizi „Mačka je umetnost napisana pogrešno“ (Cat Is Art Spelled Wrong, 2015) autorka Maria Bustillos  tvrdi da naša opsesija mačkama oponaša želju za samoizražavanjem,  te da ono što mačke čini tako zanimljivim i trajnim subjektima unutar naše svakodnevice je to što njihovo ponašanje izgleda tako blisko našem. Mačke su u isto vreme i lepe i apsurdne, pametne i budalaste, one simbolizuju božanstva, ali i lenjost, povučenost. Stoga, tokom istorije, one su postale verna inspiracija za umetnike i komercijalne proizvode. One se nalaze na savremenim umetničkim delima, ali i na našim šoljama, na maminom frižideru u obliku magneta-mačke do naših instagram zidova.

‘Mačke [sve je pošlo naopačke] 6’ predstavlja izložbu radova studenata prve godine Akademije umetnosti u Novom Sadu nastale u sklopu nastavne jedinice Likovni elementi. Predstavljene mačke nastale su kao odgovor na likovnu vežbu koja je istraživala upotrebu likovnih elemenata – koncepta oblika i teksture kroz studiju slučaja vizualizacije mačaka. Mačka kao entitet sličnog oblika ali različitih tekstura, pokazala se kao fantastičan primer za vizuelni eksperiment, u kome se koristila prilika da se ispita naizgled irelevantna tema ‘mačke’ kroz prizmu umetnosti. I upravo tad, čas je pošao naopačke! Jer, svi smo mi opsednuti MAČKAMA! 

Dođite i zavirite u radove talentovanih studenata koji su pošli ‘naopačke’, kroz kliše i lucidnost i mačke koje su NA-GLA-VAČ-KE! 

Svojim dolaskom takođe možete pomoći našim šarenolikim drugarima tako što ste pozvani da donirate hranu za mace, a kako je u pitanju poseban datum, one su većale i donele odluku da će kucama progledati kroz prste, te je hrana za njih takođe dobrodošla. Za svaku donaciju dobijate mogućnost da na poklon odaberete neki od mnogih digitalnih printova umetničkih dela iz kolekcije Šok galerije, a sva skupljena hrana direktno ide našim drugarima iz Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS, odnosno macama i kucama za koje se oni brinu.

Dizajn plakata: Stefan Ilić